اسپینوساد (Spinosad)

حشره کش اسپینوساد با نام تجاری اسپانسر و  تریسر تماسی و گوارشی می باشد و از تخمیر بی هوازی توسط باکتری های  مفید خاکزی (ساکاروپلی ‌سپورا) تولید می شود.

موارد مصرف در ایران

اسپینوساد (اسپانسر) برای کنترل آفاتی نظیر پروانه ‌سانان, مگس, ریشک ‌بال, قاب ‌بالان, راست ‌بالان, پرده‌ بالان و چند نوع دیگر از آفات در سراسر دنیا مورد استفاده قرار می‌گیرد. در ایران برای کرم میوه خوار گوجه فرنگی و کرم خوشه خوار انگور و  برای از بین بردن كرم غوزه در پنبه به ثبت رسیده هست

کنترل سوسک کلرادو در سیب زمینی 75 میلی لیتر در هکتار

کرم هلیوتیس در گوجه فرنگی 120 میلی لیتر در هکتار

کرم خوشه خوار انگور 0.25 در هزار

کرم قوزه پنبه 200 تا250 میلی لیتر در هکتار

مکانیسم اثر سم

اسپینوساد سیستم عصبی حشره را مورد حمله قرار می دهد و با تاثیر بر گیرنده های استیل کولین سبب انقباضات ماهیچه ای غیر ارادی، تشنجات شدید و پایدار عصبی، فلج شدن و مرگ آفت می شود. اثر این ترکیب بر روی مراحل مختلف رشد حشره (شامل تخم، لارو و بالغ) تماسی- گوارشی می باشد برای کنترل تخم آنها باید مستقیم مورد سمپاشی قرار گیرند ولی لاروها و بالغین ضمن تماس با سطوح سمپاشی شده از بین می روند. اسپینوساد در گیاه با نفوذ در بافت برگ ها، وارد لایه سطحی آن ها شده و دالان کن ها را کنترل می کند.

دوره کارنس

فاصله آخرین سمپاشی اسپینوساد تا برداشت برای گوجه فرنگی 3 روز، سیب زمینی 5 روز، پنبه 7 روز و انگور 14 روز می باشد.

نکات

  1. قبل از مصرف در سطح وسیع باید میزان تحمل گیاه در سطوح کوچک مورد آزمایش قرار گیرد.
  2. گیاهان را نباید بیش از سه بار متوالی با اسپینوساد سمپاشی کرد.
  3. در ساعات گرم روز، زمان تابش شدید نور خورشید، و روی گل های باز شده اکیدا از سمپاشی خودداری نمایید.
  4. از اختلاط توصیه نشده اسپینوساد با دیگر آفتکش ها و کودهای شاخ و برگی باید پرهیز کرد.
  5. اسپینوساد بعد از خشک شدن محلول آن روی اندام های هوایی طی یک تا دو ساعت، به شستشوی در برابر باران مقاوم است.