مقدمه
آفتابگردان با نام علمی (Helianthus annuus) و نام انگلیسی ( Sunflower) یکی از مهمترین گیاهان روغنی جهان است که حدود 14 درصد کل تولید جهانی از 9 نوع دانه روغنی مهم را به خود اختصاص داده است. این محصول در کشور ایران در جایگاه چهارم و بعـد از کنجـد از بین پنج محصول دانه روغنی قرار دارد. سطح کاشت جهانی آفتابگردان در سال ۲۰۱۸ در حدود 26/7 میلیون هکتار با عملکرد متوسط ۱۹۴۸ کیلوگرم در هکتار و تولید ۵۲ میلیون تن دانه بود. کشت آفتابگردان روغنی در ایران از سال ۱۳۴۶ آغاز و به بیش از یکصد هزار هکتار در اوایل دهه ۱۳۷۰ رسید. با این حال به دلایل مختلف از جمله خشکسالی و ملاحظات اقتصادی سطح کاشت آن کاهش یافت به طوری که در سال ۱۳۹۸ سطح کاشت آفتابگردان به صورت آبی و دیم به ترتیب 7339 و 7280 هکتار بود. .آفتابگردان جزء گیاهانی می باشد که معمولا در مناطق معتدل رشد می کند، ولی انواع مختلف آن را می توان در شرایط مختلف آب و هوایی پرورش داد. این گیاه، آفتاب دوست و نور گرا است و همراه خورشید تغییر جهت پیدا می کند.گردش طبق این گل به طرف خورشید برخلاف باور بیشتر مردم تا مرحله گرده افشانی ادامه داشته و وقتی بالغ شد جهت آن با خورشید تغییر نمیکند و به سمت شرق تمایل پیدا می کند.
مراحل کاشت افتابگردان
آفتابگردان از طریق کاشت بذر تکثیر میشود . بذر آفتابگردان باید عاری از تخم علفهای هرز باشد، شکسته و پوک نباشد و دارای قوه نامیه خوبی باشد .
بهترین زمان کاشت آن در ایران از اواسط فروردین تا اواخر اردیبهشت است. آماده کردن زمین در زراعت آبی آفتابگردان شامل ،شخم پائیزه،دیسک بهاره، ماله کشی، کود پاشی و علف کش قبل از کشت می گردد. برای کاشت این گیاه، چاله هایی به عمق 3 تا 6 سانتیمتر ایجاد میشود و سپس 2 تا 3 بذر را با هم بطور ردیفی در داخل هر چاله قرار داده و روی آنها را با خاک پرکنند. البته بهتر است که بذرها را چند ساعت پیش از کاشت در آب قرار دهند . یکی از عوامل مهم در افزایش عملکرد کمی وکیفی این دانهی روغنی، تامین عناصر غذایی به مقدار بهینه و به موقع، میباشد. آفتابگردان هم مانند سایر گیاهان نیاز به جذب مواد مورد نیاز جهت رشد و نمو از طریق خاک یا کوددهی دارد.
تغذیه و کود آفتابگردان در مراحل مختلف رشد
مرحله رشد | نوع کود | نحوه استفاده |
---|---|---|
قبل از کاشت | کودهای پایه و معدنی | همراه با شخم و دیسک |
مرحله رشد | نوع کود | نحوه استفاده |
---|---|---|
جوانه زنی | کود هیومیک اسید و کودهای فسفر دار و یا npk 10 52 10 | محلول پاشی |
مراحل رشد | نوع کود | نحوه استفاده |
---|---|---|
رشد رویشی | کود npk 20 20 20 و روی و آهن | محلول پاشی |
مرحله رشد | نوع کود | نحوه استفاده |
---|---|---|
غنچه زنی | سولفات پتاسیم و کود گوگرد دار | آبیاری |
مرحله رشد | نوع کود | نحوه استفاده |
---|---|---|
گلدهی | کود هیومیک اسید | آبیاری |
مرحله رشد | نوع کود | نحوه استفاده |
---|---|---|
باردهی | کود پتاس بالا یا سولفات پتاسیم و یا npk 12 12 36 | محلول پاشی |
عناصر پرمصرف در رشد آفتابگردان
افتابگردان گیاهی دارای رشد سریع و عملکرد روغن زیاد می باشد، بنابراین طبیعی است که این گیاه مقدار فراوانی عناصر غذایی از محیط جذب نماید. از میان 16 عنصر ضروری برای رشد گیاهان، نیاز دانه های آفتابگردان به عناصر نیتروژن، گوگرد، پتاسیم، فسفر و روی بیشتر احساس میشود . ازت و فسفر بیشتر از دیگر عناصر برای آفتابگردان لازم است. پتاسیم برای تقویت ساقه و دیگر قسمت های آفتابگردان می باشد. کود ازت باعث افزایش پروتئین موجود در دانه ها و کم شدن درصد روغن آن می شود..روی برای دخالت در جذب نیتروژن توسط آفتابگردان برای این گیاه لازم می باشد.
در آفتابگردان استفاده از کودهای مناسب جهت افزایش قطر طبق و اندازهی دانهها، بالا بودن تراکم دانه، پر بودن دانه و میزان کیفیت مغز دانه از لحاظ میزان چربی تاثیر زیادی در بالا بردن عملکرد محصول خواهد گذاشت.
به طور کلی جهت تولید دو تن بذر، 3.2 تن کاه 0.8 ریشه در هر هکتار مزرعه آفتابگردان، حدود 82 کیلوگرم نیتروژن، 13 کیلوگرم فسفر (P2O5) ، 60 کیلوگرم پتاسیم ( K2O)، 9.4 کیلوگرم گوگرد، 37 کیلوگرم کلسیم، 22 کیلوگرم منیزیم و 7.2 کیلوگرم عناصر کم مصرف از خاک جذب می کند.
جمع بندی
استفاده از چند کود مختلف و داشتن برنامه غذایی منظم برای کاشت، رشد افتابگردان ها را به حداکثر می رساند و کیفیت محصول را چند برابر می کند. کارایی مصرف کود به مقدار، زمان، نوع و روش مصرف کود بستگی دارد. روش کوددهی نقشی اساسی در استفاده بهینه از کود و افزایش کارایی مصرف آن دارد. بدیهی است که با مصرف عناصر غذایی بر اساس نیاز گیاه در طی دوره رشد، کارایی مصرف کود افزایش می یابد. معمولا بالاترین کارایی مصرف کود در اولین واحدهای مصرف آن به دست می آید. به تدریج با مصرف مقادیر بیشتر کود، کمبود عناصر غذایی برطرف می شود. از این مرحله به بعد، واکنش گیاه در برابر کود مصرفی کم شده و بنابر این کارایی مصرف آن کاهش می یابد.