مدیریت تغذیه پنبه

مقدمه

پنبه با نام علمی Gossypium و نام انگلیسی Cottonاز محصولات گرانبها و پرارزشی است که از نظر اقتصادي موقعیت خاصی در جهان امروزي به دست آورده است تا جایی که به آن (طلاي سفید) نام نهاده‌اند. ایران از نظر شرایط اقلیمی یکی از مساعدترین مناطق براي کشت و تولید پنبه است و مهم ترین گونه زراعی آن hirsutum Gossypium می باشد. این گیاه از مهمترین و اصلی‌ترین گیاهان تولیدکننده الیاف طبیعی است که در صنایع متنوع و گوناگون مصرف دارد .در دانه‌هاي این محصول حدود 20درصد روغن وجود دارد که از این نظر بعد از سویا مهمترین دانه روغنی محسوب می‌گردد. کنجاله پنبه دانه که پس از روغن‌کشی از دانه‌هاي آن حاصل می‌گردد با داشتن 36-48 درصد پروتئین یکی از ترکیبات اصلی خوراك دام است. زراعت پنبه علاوه بر ایجاد اشتغال در کشاورزي و صنایع نساجی، چرخ کارخانجات روغن‌کشی را به حرکت درآورده و صدها فرآورده غذایی، دارویی، نظامی، بهداشتی و صنعتی را که تنها با مشتقات نفت خام قابل مقایسه می‌باشند، به جامعه عرضه می‌دارد.

عملکرد پنبه در جهان

پنبه مهمترين گياه ليفي است كه از زمان هاي دور در نقاط مختلف دنيا كه شرايط بـراي رشد و نمو آن مناسب بوده كشت مي شده است. طبق آمار سازمان فائو پنبه در بـيش از170 كشوردر جهان و در سطحي معادل 36 ميليون هكتار كشت ميگـردد و در بـازار جهـاني در ميـان دانه هاي روغني سومين رتبه را به خود اختـصاص داده اسـت. تخمین زده می‌شود که هم‌اکنون ۲۵ میلیون تن پنبه در هر سال تولید می‌شود. این میزان برابر با سطح زیر کشت ۲٫۵ درصد از زمین‌های کشاورزی روی زمین است.در سال 2019 هند با تولید بیش از ۶ میلیون تن پنبه در سال بزرگ‌ترین تولیدکننده پنبه در جهان است و پس از آن چین و ایالات متحده آمریکا با اختلاف زیاد از سایر کشورها در جایگاه دوم و سوم قرار دارند.

عملکرد پنبه در ایران

کشت پنبه در ایران در دهه 50 شمسی به طور گسترده‌ای انجام می‌گرفت و به۳۵۰ هزار هکتار زمین می‌رسید، اما بتدریج سیر نزولی تولید این محصول آغاز شد و حتی به 40 هزار تن هم کاهش یافت. ولی بر اساس آمار موجود، در سال 1398، سطح زیر کشت به ۹۹ هزار هکتار رسید و در سال بعد به حدود ۹۸ هزار و ۸۱۰ هکتار رسید و تولید 80 هزار تنی پنبه در کشور را منجر گردید.

بر طبق گزارش سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران در سال 98، سطح زیر کشت پنبه در ایران حدود 80 تا 82 هزار هکتار است. استان‌های فارس، گلستان، خراسان و اردبیل، مهم‌ترین تولیدکنندگان پنبه آبی و استان‌های گلستان، مازندران و خراسان مهم‌ترین تولیدکنندگان پنبه دیم در کشور به شمار می‌آیند. استان گلستان نیز به عنوان قطب اصلی تولید پنبه به سرزمین طلاي سفید معروف بـوده اسـت . سـطح زیرکشت پنبه در ایران در سال زراعی 52-1351 معادل 380 هزار هکتار بوده که استان گلستان با دارا بودن 180 هزار هکتار سطح زیرکشت، بزرگترین تولیدکننده این محصول در بین استانهـاي مختلـف کشور بوده است.

مراحل رشد پنبه

پنبه از گیاهان دولپه ای از خانواده پنیرک می باشد و ذاتاً گیاهی چند ساله است که بصورت گیاهی یکساله مورد زراعت قرار می گیرد . به طور کلی این گیاه در گروه گیاهان گرما دوست ونور پسند قرار دارد. یکی از مهم ترین شرایط کشت پنبه نور کافی است که کمبود آن در عملکرد تأثیرات منفی دارد و باعث ریزش گل و قوزه می شود که این امر به دلیل کاهش فتوسنتز و نرسیدن مواد به شاخه های جانبی است. معمولاً پنبه به انواع خاک ها سازگاری دارد. اما خاک های شنی و رسی،حاصل خیز با عمق زیاد مطلوب گیاه پنبه است.پنبه به PH خاک زیاد حساس نیست به طوری که در خاک هایی با PH حدود 5 تا 10 کشت می شود.
علیرغم اینکه پنبه نوعی محصول است که به ویژه خاک را تخلیه نمی کند ، اما برای رشد موفقیت آمیز و تولید بازده بالا ، به مواد مغذی زیادی نیاز دارد. استفاده از برنامه کود دهی پنبه در مراحل حساس رشدی به افزایش تولید در واحد سطح کمک خواهد کرد.

اولین و مهمترین کار در مدیریت مزارع کشت پنبه انتخاب یک برنامه غذایی مناسب می باشد. هدف از انتخاب برنامه تغذیه پنبه بدست آوردن بالاترین تناژ در واحد سطح و تولید با کیفیت می باشد. شناخت مراحل رشد پنبه به تنظیم و اجرای بهتر برنامه غذایی کمک زیادی می‌کند. بنابراین، به‌منظور اجرای دقیق برنامه غذایی و در مسیر دست یافتن به عملکرد مطلوب، شناخت مراحل رشد ضروری است.

تغذیه و کود پنبه در مراحل مختلف رشد

  • قبل از کاشت

    در برنامه غذایی پنبه به منظور تقویت خاک و آماده سازی زمین کشاورزی برای کشت گیاه از کودهای فسفات و پتاس و کودهای پوسیده دامی و گوگرد قبل از کاشت با توجه به آزمایش خاک استفاده می شود. در اواخر اسفند ماه، عملیات آماده سازی زمین با انجام شخم سطحی و دو بار دیسک عمود بر هم به منظور نرم کردن زمین انجام می شود. در این مرحله به منظور کنترل علف های هرز، اقدام به استفاده از علف کش ترفالن و سونالن به همراه آب آبیاری صورت می گیرد. بلافاصله پس از استفاده از علف کش ها می بایست دوبار دیسک عمود بر هم با ماله انجام گیرد تا سم با خاک مخلوط شود. همچنین می بایست قبل از سمپاشی، کود پایه ی مورد نیاز در سطح زمین پخش شود.
    میزان بذر مورد نیاز در هکتار در صورت کرک دار بودن بذر ۴۰ کیلو گرم و در صورت دلینته بودن ۲۰ کیلو گرم در هکتار توصیه می گردد. بهتر اینست که قبل از کشت، بذرها با ترکیبات محرک رشد یا کود هیومیک اسید که باعث تسریع در جوانه زنی و رشد بذرها می شوند آغشته شوند تا هم باعث یکنواختی در سبز شدن محصول شوند.
    نکته: قبل از کشت بذور را با قارچ کش کربوکسین تیرام (ویتاواکس) بمیزان 5 گرم برای یک کیلوگرم بذر ضد عفونی می کنیم. میتوان بذور را قبل از کاشت بمدت دو ساعت در محلول قارچ کش خیس نموده وسپس در آفتاب خشک کرده و کشت نمود.
    نکته: استفاده از کودهای دامی نیز بر اساس میزان مواد آلی خاک به میزان 5 الی 20 تن در هکتار به ازای هر 3 الی 5 سال یکبار متغیر است.

مرحله رشد
نوع کود
نحوه استفاده
قبل از کاشتکودهای فسفر، ازت، کود مرغی، گوگرد
براساس نتایج آزمون خاک

همراه شخم و دیسک

برای تهیه کودهای مورد استفاده این مرحله از این لینک اقدام نمایید.

  • جوانه زنی

    اگر کشت پنبه در فروردین ماه انجام شود حدودأ 10 الی 15 روز بعد جوانه زنی آغاز می شود و خروج اولین برگ حقیقی حدودا ۱۲-۱۰ روز بعد از جوانه زنی خواهد بود. در مراحل ابتدایی رشد رویشی مصرف کودهای هیومیک اسید باعث جذب نیتروژن، پتاسیم، کلسیم، منیزیم و فسفر در گیاه می شود و مهمتر سبب افزایش حجم ریشه نیز می گردد. همچنین در این مرحله به منظور تقویت گیاه چه، در ابتدای زمان رویش می بایست کودهایی استفاده شود که تامین کننده مواد غذایی اصلی و اولیه گیاه باشد کودهایی حاوی ازت، فسفر و پتاسیم که به نام کودهایی npk سه بیست شناخته می شوند که در این مرحله توصیه می شوند این عناصر در سبزینگی و رشد سریع گیاه بسیارموثرند.

مرحله رشد
نوع کود
نحوه استفاده
جوانه زنیکود های سه بیست، هیومیک اسید 73درصدآبیاری

برای تهیه کودهای مورد استفاده این مرحله از این لینک اقدام نمایید.

  • رشد ساقه

    مرحله ساقه‌روی یا رشد ساقه در پنبه زمانی شروع خواهد شد که دمای هوا رو به گرم شدن برود. در این زمان گیاه تمام توان خود را برای رشد رویشی به کار می‌گیرد .در این مرحله برای حفظ سبزینگی وبهبود فرآیند فتوسنتز از عناصر ریزمغذی و در کنار آن از گوگرد برای افزایش پروتئین سازی در گیاه استفاده می شود.

مراحل رشد
نوع کود
نحوه استفاده
رشد ساقهکود های گوگرد مایع، عناصر ریز مغذیآبیاری
  • غنچه دهی

    اولین غنچه ها ۴۵-۳۵ روز پس از خروج جوانه از خاک روی پایین ترین ساقه ظاهر می شوند. از ظهور غنچه تا باز شدن گل هم بسته به واریته فرق می کند. به نحوی که در بعضی ارقام زودتر و در بعضی دیر تر صورت می گیرد، اما معمولا ۲۰ روز طول می کشد.
    برای افزایش گلدهی و بهبود رشد غوزه از کود فسفر بالا استفاده می شود فسفر یک ماده مغذی برای تولید پنبه می باشد و باعث افزایش مصرف آب توسط گیاه می شود. فسفر در ریشه زایی و گلدهی پنبه نقش مهمی دارد و کمبود این عنصر باعث تاخیر در رشد غوزه می شود و گیاه زرد می شود. در نهایت اندازه غوزه ها کوچک می مانند.
    در این مرحله از برنامه کوددهی پنبه، علاوه بر فسفر و یا کود npk و هیومیک اسید، به مقادیر کافی از کودهای آهن، روی نیز نیاز است.

    نکته: از مهمترین آفات پنبه در ایران کرم خاردار پنبه با نام علمی Earias insulana می باشد . این کرم از اوایل فصل به غنچه های جوان حمله و از طریق تغذیه آنها را سوراخ کرده و باعث ریزش گلها و غوزه های جوان می گردد . غوزه های مسن مقاومت نشان داده و ریزش نمی یابد. . لیکن در صورت نیاز به سمپاشی زمانی که لاروهای آفت هنوز به درون غوزه نرفته اند میتوان از ترکیبات تماسی گوارشی مثل ترکیب سوین بمیزان 3 لیتر در هکتار یا سم اندوسولفان بمیزان 5/2 لیتر در هکتار استفاده نمود.

مرحله رشد
نوع کود
نحوه استفاده
غنچه دهیکود های فسفر دار یا کود npk با درصد فسفر بالا، هیومیک اسیدآبیاری
  • تشکیل غوزه و رسیدن پنبه

    معمولا یک یا دو روز پس از تلقیح، گلبرگ ها ریزش کرده و غوزه های کوچکی که به آنها Square می گویند، پدیدار می شوند. نحوه رشد غوزه بدین صورت است که در ۴ الی ۵ روز اول بعد از تلقیح رشد غوزه ثابت و کم است. سپس بین ۱۸-۲۱ روز دارای رشد سریع می شود و حدود ۲۰-۲۸ روز بعد دوره رسیدن الیاف صورت می گیرد. اغلب از شروع گلدهی تا باز شدن غوزه ها ۴۵ – ۴۰ روز به طول خواهد انجامید. برای افزایش اندازه و کیفیت غوزه ها و همینطور سفید شدن رنگ الیاف غوزه، پتاسیم نقش بسیار موثری دارد.

    نکته: برای پنبه از کود کلروپتاسیم استفاده نکنید ، زیرا باعث مسمومیت ناشی از کلر می شود. تمامی کودها قابلیت مصرف بصورت محلولپاشی و آبیاری را دارند اما بهتر است ریزمغذی ها و آمینواسیدها محلول پاشی شوند.

مرحله رشد
نوع کود
نحوه استفاده
تشکیل غوزه NPK 0.0.50 یا سولفات پتاسیممحلول پاشی
  • تشکیل الیاف

    این گیاه برای تولید الیاف با کیفیت مطلوب نیازمند روزهای گرم و آفتابی است. به مجرد باز شدن گل ها الیاف شروع به تشکیل شدن به روی تخمک می کنند. عمومأ الیافی که در طول 2 یا 3 روز اول تشکیل می شوند تبدیل به الیاف طویل شده در حالی که آنهایی که بعد از آن تشکیل می شوند تبدیل به کرک های کوتاه می گردند. به طور کلی تشکیل الیاف در دو مرحله انجام می گیرد، در مرحله اول که الیاف طویل می شوند و در مرحله دوم که معمولا تا رشد کامل غوزه ها ادامه پیدا می کند.

برداشت پنبه

برداشت محصول پنبه را می توان به روش دستی یا بوسیله ماشین برداشت (کمباین برداشت پنبه) و در پاییز انجام می‌شود. بلافاصله پس از برداشت، بوته ها را از بین می بریم تا در بهار سال آینده دوباره بذرها را در زمین خالی بکاریم. ۵.۵ تا ۶.۵ ماه پس از کاشت، پنبه به طور معمول آماده برداشت است. برداشت باید زمانی انجام شود که حداکثر غوزه ها باز شده و بوته ها زرد شده باشند. در این حالت نباید منتظر ماند تا همه غوزه ها باز شوند. اگر در برداشت محصول تاخیر شود ممکن است به بارندگیهای پاییزه برخورد کرده و موجب اخلال در برداشت و افت کیفیت محصول شود. تاریخ برداشت به شرایط اقلیمی، رقم، تاریخ کاشت و مدیریت زراعی مزرعه بستگی دارد.
برای برداشت پنبه به روش مکانیکی میزان برگ بوته ها باید حداقل باشد. بنابراین قبل از برداشت باید برگهای بوته را از بین برد. این کار نه تنها باعث بهتر کارنمودن دستگاه برداشت و کیفیت بهتر الیاف شده بلکه باعث زود رسی محصول نیز می شود. بدین منظور از موادی که باعث ریزش برگهای پنبه شده و با نام اختصاری DEF معروفند استفاده می شود. این مواد به Defoliant یا خزان کننده مشهورند که باعث تشکیل بافت چوب پنبه ای در محل اتصال برگ به ساقه می شوند. زمان مصرف این مواد هنگامی است که 50 درصد غوزه ها باز شده که حدودأ 6 روز قبل از برداشت می باشد.

نقش عناصر پرمصرف در رشد پنبه

پنبه از محصولات مهمی است که برای رشد مطلوب نه تنها به عناصرماکرواحتیاج دارد بلکه استفاده ازعناصر میکرو باعث بهبود کیفیت آن میگردد .
تاثیر عناصر مختلف بر پنبه وعلائم کمبودآنها
ازت(N):باعث افزایش رشد عمومی گیاه شده تعداد غوزه ها ونیز اندازه آنها راافزایش میدهد ورشد را طولانی ترمینماید. درصورت کمبود برگهای پایینی سبز مایل به زرد شده واندازه آنهاکوچک مانده وازرشد بازمی ماند.

پتاسیم (K):باعث افزایش اندازه غوزه شده طول الیاف واستقامت آنها را زیاد نموده و باعث سفید تر شدن رنگ الیاف می گردد. اگر پنبه کمبود پتاسیم داشته باشد برگها دچار پیری زود رس می شود.حاشیه آنها نکروز شده شاخه دهی گم وکیفیت الیاف افت پیدا می کند.
کلسیم:(Ca) کلسیم جزو لاینفک دیواره سلولی بوده و در فعالیت مریستم و رشد ریشه ضروري است. میزان جذب کلسیم 6.2 تا 13.1 کیلوگرم به ازاي 1000کیلوگرم در هکتار الیاف می‌باشد. کمبود کلسیم در پنبه سبب شکستگی دمبرگ‌ها و ریزش برگ‌ها، قرمزرنگ نشدن برگ‌هاي باقی‌مانده و در نهایت توقف رشد گیاه و محدود شدن رشد و توسعه ریشه می‌شود. در صورت نیاز گیاه به کلسیم میتوان از محلولپاشی کودهاي کلسیمی و یا استفاده از کودهایی مانند نیترات کلسیم به صورت کود آبیاري استفاده نمود.
منیزیم:(Mg) مهمترین نقش عنصر منیزیم، شرکت در ساختمان ملکول کلروفیل است. بنابراین براي فتوسنتز ضروري است. همچنین به عنوان کوفاکتور در فرایند فسفریلاسیون و در متابولیسم پروتئین نقش دارد. در خاك‌هاي شنی و درشت بافت، علی‌الخصوص آن‌هایی که براي سال‌هاي متوالی کودهاي آمونیومی داده شده است علایم کمبود آن آشکار می‌گردد. نسبت بین منیزیم و سایر کاتیون‌ها مثل کلسیم، پتاسیم و آمونیوم بسیار مهم است. این کاتیون‌ها ممکن است باعث شستشوي منیزیم شوند یا داراي روابط آنتاگونیستی با منیزیم باشند. براي رفع کمبود منیزیم میتوان از سولفات منیزیم حداقل به میزان 100 کیلوگرم در هکتار استفاده نمود. با استفاده از محلولپاشی سولفات منیزیم با غلظت یک درصد میتوان باعث کاهش مؤثر رنگ قرمزي برگ پنبه شده و در نتیجه به باز شدن قوزه‌ها و عملکرد کمک نمود.
فسفر(P):درتوسعه سیستم رشد ریشه ای گیاه نقش داشته وباعث تسریع درظهورغوزهای پنبه شده ورشد گیاه راکامل میکند . درصورت کمبود فسفرگلدهی به تعویق افتاده رشدغوزه هاباتاخیرصورت گرفته وکیفیت الیاف شدیدا کاهش می یابد.

روی (Zn):مهمترین نقش آن بهبودکیفیت الیاف پنبه است. روي به صورت یون Zn2+بوسیله ریشه گیاه جذب می‌گردد. همچنین ممکن است به شکل ترکیبات مولکولی کمپلکس کنندة مواد آلی مانند EDTA جذب شود. گیاه پنبه نسبت به کمبود روي بسیار حساس است. روي در فعالیت بسیاري از آنزیم‌ها، هورمون‌ها و تنظیم روابط آلی گیاه دخالت دارد. کمبود روي در پنبه یکی از شایع‌ترین کمبودهاي عناصر کم مصرف می‌باشد. در ایران به علت حاکمیت شرایط آهکی بسیاري از خاكها دچار کمبود روي هستند و نتایج آزمایش‌هاي مختلف نشان می‌دهد که گیاه پنبه نسبت به مصرف روي واکنش مثبت نشان می‌دهد. دو بار محلولپاشی 3 تا 4 کیلوگرم در هکتار سولفات روي و یا استفاده از کلات روي با غلظت 3 در هزار می‌تواند موجب رفع کمبود روي در محصول پنبه گردد .درصورت کمبودروی برگها فنجانی شده برگهای کوچک به سفید رنگی بین رگبرگی دچار می شوند. رشدبوته های جوان متوقف گشته وتعداد گلها کاهش می یابد.

آهن (Fe):حاکمیت شرایط آهکی در خاك‌هاي کشور، بی‌کربناته بودن آب‌هاي آبیاري و بالا بودن pHاز عواملی هستند که به کمبود آهن می‌انجامند. شاید بهتر باشد در مواردي این عارضه را زردبرگی ناشی از آهک نامید. چرا که در بسیاري موارد مقدار کافی آهن در خاك موجود است ولی به دلایل ذکر شده در بالا قابل جذب براي گیاه نیست. آبیاري‌هاي سنگین و تراکم خاك نیز از عواملی هستند که به ظهور علایم کمبود آهن منجر می‌شوند. پنبه کشت شده در خاك‌هاي شدیدا آهکی دچار کمبود آهن می‌شود و با مصرف کلات‌هاي آهن این علایم رفع می‌شود. کلات‌هاي آهن را میتوان در خاك مصرف نمود و یا به صورت محلولپاشی برگی به کار برد. در ساخت کلروفیل نقش مهمی دارد واگر گیاه دچار کمبود آهن شود برگهای جوان حالت بی رنگی به خود می گیرند ولی رگبرگهاسبز باقی مانده گیاه قدرت خود را از دست می دهد ومحصول کاهش می یابد.

نتیجه گیری

اساس تغذیه هر گیاه زراعی بویژه پنبه می بایست مبتنی بر رابطه متقابل خاک و گیاه باشد و خاک قادر باشد عمده مواد مورد نیاز را در زمانهای مقتضی در اختیار گیاه قرار داده و حیات خویش را به عنوان محیطی زنده و پویا ترمیم و حفظ نماید. یکی از اساسی ترین مشکلات خاکها درحال حاضر کمبود ماده الی و تخریب ساختمان آن است. کوددهی، آبیاری و کنترل آفات برای داشتن عملکرد خوب بسیار مهم هستند لذا برنامه ریزی بلند مدت و منسجم با هدف نیل به خودکفایی در تولید پنبه غیر قابل انکار خواهد بود.

به ما ایمیل بفرستید