مدیریت تغذیه کلزا
مقدمه
کلزا با نام علمی Brassica napus و نام انگلیسی Rapeseed یکی از گیاهان دانه روغنی مهم در مناطق معتدل بوده و دارای طیف نسبتا وسیعی از سازگاری اقلیمی است. مدارک نشان می¬دهد که کلزا 3000 سال قبل از میلاد در چین و هندوستان کشت می¬شد. به نظر می¬رسد در مناطقی از اروپا که درخت زیتون و خشخاش ناشناخته یودند، کاشت کلزا برای استفاده از روغن مرسوم بوده است.
کلزا به عنوان یکی از گزینه های مناسب برای تأمین نیاز روغن مورد توجه قرار گرفته است. تأمین عناصر غذایی به مقدار بهینه یکی از عوامل مهم در افزایش عملکرد کمی و کیفی این دانه روغنی می باشد. محل رویش این گیاه در ابتدا در کرانه شرقی دریای مدیترانه بوده ولی در صد سال گذشته کاشت این گیاه افزایش چشمگیری یافته و تأثیرات بازری را بر تغذیه، اقتصاد و سیاست از خود برجای گذاشته است.
ارقام تجاری کلزا از دو گونه گسترش یافتهاند، براسیکا ناپو Brassica napus (گونۀ آرژانتینی) و براسیکا کامپستریس Brassica campestris (گونۀ لهستانی). هردوی این ارقام دانههایی تولیدمیکنند که از نظر اسیدهای چرب اشباعنشدۀ اولئیک، لینولئیک و لینولنیک بسیار غنی است. واریتۀ آرژانتینی نسبت به واریتۀ لهستانی پتانسیل عملكرد و ارتفاع و درصد روغن بالاتری دارد.
اهمیت و جایگاه کلزا در ایران و جهان
دانههای روغنی پس از غلات، دومین ذخایر غذایی جهان را تشکیل میدهند .کلزا با داشتن بیش از 40 دردص روغن دانه و کنجاله سرشار از پروتئین بعد از سویا و نخل روغنی، از دانه های روغنی عمده جهان در دهه های اخیر به شمار می رود. در سال 2013 میلادی سطح زیر کشت و تولید کلزا در جهان به ترتیب بیش از 36 هزار هکتار و 72 هزار تن بود که نسبت به سال 2000 میلادی، 29 و 5.45 درصد به ترتیب افزایش داشته است. در سال 2013 میلادی سهم آسیا از این سطح کشت بیش از 14 هزار هکتار و تولید 23 هزار تن بود. سه کشور کانادا، چین و هند به ترتیب دارای مقام اول، دوم و سوم از جهت سطح زیر کشت بودند. ایران با سطح زیر کشت 170 هزار هکتار سطحی معادل 0.47 درصد از سهم جهانی را در سال 2013 میلادی داشته است. براساس گزارش فائو سطح زیرکشت کلزا در جهان در حال حاضر به بیش از 2.30 میلیون هکتار رسیده است.
عملکرد کلزا در ایران و جهان
افزایش عملکرد کلزا لازمهاش شناخت کافی از گیاه و مراحل رشد آن و اجرای مدیریتهای زراعی بهینه از زمان کاشت تا برداشت میباشد. بنابراین برای افزایش تولید در کلزا باید تمام مواردی که میتوانند باعث بهینه شدن شرایط رشد گیاه شوند را کنترل و مدیریت کرد.
شیلی با میانگین عملکرد 3.9 تن در هکتار بیشترین عملکرد کلزا را در دنیا دارد. دقت داشته باشید که این اعداد میانگین عملکرد کشاورزان هستند و قطعاً بالاتر و پایینتر از این عدد نیز در این کشور وجود دارد. کشور همسایه ما یعنی ترکیه با میانگین عملکرد 3.3 تن در هکتار در سطح بسیار خوبی قرار دارد. این در صورتی است که میانگین عملکرد کلزا در ایران فقط 1.8 تن در هکتار است.
در سال 2020 آقای تیم لامیمن از کشور انگلستان با عملکرد 7 تن در هکتار رکورددار عملکرد کلزا در دنیا است. تیم لامیمن زمان کلیدی محلولپاشیها و استفاده از تغذیه مناسب را دلیل تولید بالا در مزارع کلزا خود میداند. جالب است بدانید رکورد عملکرد کلزا در ایران در سال 2020 هم 5.9 تن در هکتار در شهر ازنا در استان لرستان است و این نشان از شرایط مناسب کشور ما برای افزایش عملکرد دارد.
براساس گزارش سازمان فائو میانگین عملکرد کلزا در ایران در سالهای اخیر به میانگین جهانی نزدیک شده اما همچنان نسبت به کشورهای همسایه مانند ترکیه عملکرد پایینی دارد.
مراحل رشد کلزا
برای جوانه زنی سریع و رشد مناسب گیاهچه های کلزا، لازم است بستر بذر، مرطوب، گرم ، تهویه دار و دارای ساختمان مناسبی باشد. برگ های کلزا در مرحله رزت طویل، عریض با حاشیه صاف بوده که پس از ساقه رفتن حاشیه برگ ها به صورت مضرس می شود. ظاهر شدن گل های آن در طی یک روز انجام پذیرفته و گلدهی تمام گیاه 3 تا 5 هفته به طول می انجامد. اب و هوای خنک باعث به طولانی تر شدن و حرارت بالا باعث بالا رفتن سرعت گلدهی می شود. گلدهی گیاه از پایین گل آذین شروع و به بالا ختم می شود
تغذیه و کود کلزا در مراحل مختلف کشت
- مرحله رشد
- قبل از کاشت
- نوع کود
- کودهای دارای پتاسیم، فسفر و نیتروژن و کودهای مرغی حاوی گوگرد
- طریقه مصرف
- به همراه شخم و دیسک
- مرحله رشد
- رزت برگی
- نوع کود
- کودهای اسید هیومیک و NPK سه بیست
- طریقه مصرف
- اسید هیومیک به صورت آبیاری و NPK به صورت محلول پاشی
- مرحله رشد
- رشد ساقه
- نوع کود
- کودهای فسفره،پتاسیم، گوگرد، اوره و آمینو اسید
- طریقه مصرف
- آبیاری
- مرحله رشد
- غنچه دهی
- نوع کود
- کود ازته
- طریقه مصرف
- آبیاری
- مرحله رشد
- گلدهی
- نوع کود
- کودهای پتاس بالا و اسید هیومیک
- طریقه مصرف
- آبیاری
- مرحله رشد
- دانه بندی
- نوع کود
- کود سیلیکون
- طریقه مصرف
- محلول پاشی
نقش ازت، فسفر و پتاس در رشد کلزا
مصرف بهینه کودهای شیمیایی علاوه بر افزایش عملکرد محصول، کیفیت مطلوب گیاه را موجب می شود. نحوه تغذیه کلزا یکی از عوامل تأثیرگذار بر عملکرد دانه، درصد روغن و کیفیت دانه آن می باشد. روغن کلزا تنها روغن خوراکی است که حاوی اسیدهای چرب گوگرد دار است. از این رو موفقیت در تولید کلزا نیازمند شناخت نیازهاي رشدي و مستلزم رعایت اصول فنی در طول دورة رشد از آماده سازي بستر کاشت تا مرحلۀ برداشت می باشد. از میان کودهای پر مصرف ازت، فسفر و پتاسیم جزء پرمصرف ترین آن ها می باشد. میزان موجود و یا نبودن این عناصر در خاک کشت کلزا و رشد آن ها تاثیر به سزایی دارد.
جمع بندی
ویژگیهای خاص گیاه کلزا از جمله میزان روغن، پروتئین و کنجالۀ موجود در آن این گیاه را به یکی از منابع مهم در صنایع غذایی تبدیل کردهاست. کشت کلزا در کشور با توجه به نیاز آبی اندک و سازگاری با اقلیمهای متفاوت فواید بسیاری دارد. با کشت کلزا علاوه بر کاهش وابستگی به واردات روغنهای نباتی، بهترین تناوب و پایداری در تولید محصولات زراعی از قبیل گندم و جو ایجاد میشود. کشت این گیاه در تناوب با محصولات زراعی دیگر درآمد کشاورز را افزایش میدهد و موجب اشتغالزایی خواهد شد. بیش از نود درصد مصرف داخلی روغن های خوراکی کشور از طریق واردات تأمین می شود. به این لحاظ لزوم برنامه ریزی بلند مدت و منسجم با هدف نیل به خودکفایی در تولید روغن های خوراکی غیر قابل انکار خواهد بود.