مدیریت تغذیه برنج
مقدمه
برنج با نام علمی Oryza sativa و نام انگلیسی Riceگیاهی از خانواده پوآسه بومی آسیا می باشد که می¬توان آن را قدیمی ترین گیاه خوراکی و مهمترین منبع تغذیه مردم جهان بعد از گندم دانست. این گیاه با قدمتی ۱۴ هزار ساله مسیر طولانی را طی نموده تا به شکل کنونی اش برسد. همچنین تاریخچه ¬ی برنج در ایران نیز حداقل عمری دو هزار ساله دارد و از دیرباز این غلات مورد توجه ایرانیان بوده است. بسیاری از کشورهای تولیدکننده برنج به دلیل ضعف جادهها، فناوریهای ضعیف نگهداری، زنجیره عرضه ناکارآمد و ضعف کشاورز برای رساندن محصول به بازار و توزیع کنندههای جزئی، دچار ضرر و زیانهای فراوان و تلفات در محصول برداشت شده میشوند. در تحقیقی توسط بانک جهانی و فائو ادعا شدهاست بهطور متوسط هر ساله نزدیک به ۸٪ تا ۲۶٪ برنج تولید شده در کشورهای درحال توسعه به دلیل ضعف تأسیسات و مشکلات پس از برداشت از بین میرود. در بعضی گزارشها ادعا شده این عدد بیش از ۴۰٪ است. این ازدست دادن محصول نه تنها باعث کاهش امنیت غذایی جهانی میشود بلکه تحقیق اشاره میکند که این کشاورزان در کشورهای در حال توسعه مانند چین و هند و دیگر کشورها مبلغی به ارزش ۸۹ میلیارد دلار را به دلیل ضعف حمل و نقل و مشکلات پس از برداشت از دست میدهند که قابل پیشگیری است. این محصول به شدت با اهمیت، زمانی بهترین و بیشترین عملکرد را از خود نشان میدهد که نیازهای آن به طور کامل و صحیح پاسخ داده شود. استفاده از بهترین کود برای برنج یکی از عوامل تاثیرگذار و مهم برای افزایش عملکرد میباشد.
عملکرد تولید برنج در ایران و جهان
طبق آمارها به طور تقریبی ۹۰ درصد از برنج دنیا در آسیا تولید و مصرف میشود و حدود هشت درصد از تولید برنج همه ساله در چرخه تجارت جهانی قرار میگیرد. براساس آمارهای تجارت جهانی، کشورهای هند، تایلند، ویتنام، پاکستان و امریکا به ترتیب پنج کشور اول صادرکننده برنج در دنیا هستند.در سال 2015 تولید جهانی برنج برابر ۷۸۲ میلیون تن بودهاست که ۵۰٪ از این میزان متعلق به چین و هند میباشد. سایر تولیدکنندگان اصلی اندونزی، بنگلادش و ویتنام میباشند.
حدود 630 هزار هکتار در 16 استان ایران زیر کشت برنج می باشد .گیلان با ۲۲۰ هزار هکتار اراضی، مازندران با ۲۱۴ هزار هکتار، گلستان با ۱۰۰ هزار هکتار، خوزستان با ۱۸۰ هزار هکتار عمده ترین تولیدکنندگان برنج کشور هستند که البته در ۱۵ استان دیگر در مجموع ۹۰ هزار هکتار کشت برنج داریم. در واقع حدود 75% سطح زیر کاشت برنج در دو استان شمالی یعنی گیلان و مازندران است.
بر اساس الگوی کشت استان گلستان سالانه مجاز به کشت برنج در ۱۵هزارهکتار اراضی شالیکاری است که در یکی دوسال گذشته اراضی زیادتری در این استان زیر کشت این محصول رفت.
مراحل رشد برنج
گیاه برنج ۳ تا ۶ ماه طول می کشد تا از دانه به گیاه بالغ رشد کنند، بسته به شرایط تنوع و شرایط محیطی آنها سه مرحله رشد عمومی را شامل می شوند که همانطور که در تصویر بالا مشاهده می کنید این سه مرحله شامل مراحل رویشی، باروری و رسیدن می باشد.
اولین قدم برای تشخیص بهترین کود برای برنج
باید قبل از اعمال هر روش کوددهی و استفاده از هر نوع کودی، وضعیت خاک مزرعه خود را از طریق انجام آزمایش خاک بررسی کنید، تا اطلاعات لازم در خصوص نیازهای مزرعه خود را به دست آورید. هیچ دو مزرعهای شبیه هم نیستند و نمیتوان بدون در نظر گرفتن دادهها و نتایج آزمایش خاک، آنالیز بافت خاک و تاریخچه کاشت محصولات در مزرعه شما، در مورد روش و نوع کود دهی توصیهای کرد.
تغذیه و کود برنج در مراحل مختلف رشد
همه گیاهان در طول رشد خود به مواد و عناصر مختلفی نیاز دارند که باعث می شود عدم استفاده از آن ها باعث آسیب جدی به گیاه و میزان محصول برداشتی شود. بهترین برنامه و زمان برای کوددادن به گیاه برنج بر مبنای مراحل رشد و نیاز کودی این گیاه است.
مرحله رشد | نوع کود | نحوه استفاده |
---|---|---|
قبل از کاشت | کودهای اوره با پوشش گوگرد جامد، پتاسیم، فسفات، کودهای دامی و یا مرغی | بذرمال |
مرحله رشد | نوع کود | نحوه استفاده |
---|---|---|
خزانه | کودهای اوره ، سوپرفسفات، اسید هیومیک و سه بیست ،کودهای دامی | محلول در آب |
مراحل رشد | نوع کود | نحوه استفاده |
---|---|---|
کاشت در زمین اصلی | کودهای اوره ،فسفات آمونیوم، اسید هیومیک | محلول پاشی |
مرحله رشد | نوع کود | نحوه استفاده |
---|---|---|
پنجه زنی | کودهای با فسفر بالا | محلول پاشی |
مرحله رشد | نوع کود | نحوه استفاده |
---|---|---|
ساقه دهی | کودهای سیلیس و پتاسیم بالا و کود سه بیست | محلول پاشی |
مرحله رشد | نوع کود | نحوه استفاده |
---|---|---|
ظهور خوشه | کودهای سه بیست و عناصر ریزمغذی | محلول پاشی |
مرحله رشد | نوع کود | نحوه استفاده |
---|---|---|
دانه بندی |
کود های پتاس بالا | محلول پاشی |
نکات کلیدی برنامه تغذیه برنج
• میزان توصیه شده کود جهت محلولپاشی برای هزار لیتر آب و میزان توصیه کود برای مصارف آبیاری یک هکتار می باشد.
• در خاک های قلیایی و شور توصیه می شود مصرف کودهای گوگردی و کودهای هیومیک اسید نظیر اکتیوهیوم و یا اوریکس تکرار گردد.
• جهت حلالیت بهتر کود و یا سموم پودری ابتدا آن را در یک گالن 5 لیتری به تدریج ریخته و کاملا حل نموده و سپس به تانکر مرکزی انتقال داده شود.
• در صورت ممکن با تانکرهای دارای همزن سمپاشی کنید.
• بهترین زمان جهت محلول پاشی غروب و یا اوایل صبح می باشد
• جهت اختلاط چند کود و یا سم ابتدا در مقادیر کوچک تست و بعد مصرف نمایید.
• محلول کود آماده شده حتما می بایست ظرف چند ساعت مصرف گردد در غیر اینصورت دچار مشکل خواهید شد.
نقش ازت، فسفر و پتاس در رشد برنج
همه گیاهان در طول رشد خود به مواد و عناصر مختلفی نیاز دارند که باعث می شود عدم استفاده از آن ها باعث آسیب جدی به گیاسه و میزان محصول برداشتی شود. در زراعت برنج سه عنصر پرمصرف نیتروژن، فسفر و پتاسیم ساختار اصلی تغذیه گیاه برنج را تشکیل میدهند و عدم مصرف یا مصرف غیراصولی هریک از آنها به شدت عملکرد محصول را تحت تاثیر قرار میدهند. برای اینکه بدانیم کدام یکی از این عناصر نقش اساسی در برنامه کودی برنج دارند، باید با تأثیر هر کدام از آن ها در این گیاه به خوبی آشنا شویم:
جمع بندی
دستیابی به افزایش بازده با روشهای مختلفی امکان پذیر است که ساده ترین راه آن استفاده بهینه از کودها می باشد. به عبارت دیگر مصرف بهینه کود به عنوان یکی از عوامل محدود کننده، نقشی کلیدی در افزایش عملکرد برنج ایفا می کند. علی رغم اینکه استفاده از کودهای شیمیایی در سه دهه گذشته موفقیت های چشمگیری را در افزایش محصولات کشاورزی خصوصأ برنج داشته ولی، به دلیل عدم رعایت مصرف بهینه کود و نیز عدم توجه به مسائل زیست محیطی، تداوم مصرف نامتعادل کودها اثرات تخریبی بر جای گذاشته است که از جمله این اثرات سوء، تجمع نیترات در آب های زیرزمینی و تجمع کادمیم در خاک های شالیزاری و دانه های برنج می باشد.
بارعایت اصول صحیح مصرف کود می توان به افزایش عملکرد در واحد سطح، بهبود کیفیت، تولید بذرهای قوی از نظر جوانه زنی و رشد اولیه برنج، افزایش مقاومت برنج در مقابل آفات و بیماری ها، کاهش آلودگی منابع آبی و خاکی و بهبود سطح سلامت جامعه دست یافت.