مانکوزب (Mancozeb)

مانکوزب که با نام تجاری ديتان ام نیز شناخته می شود برای ضد عفونی بذر و همچنین کنترل بسیاری از بیماری های قارچـی مورد استفاده قرار می گیرد، یک قارچ کش سیستمیک با اثر حفاظتی و پیشگیری کننده است.

موارد مصرف در ایران

این سم در ایران برای کنترل زنگ میخک ، سیاهک سخت جو، لکه آجری بادام، مومیایی درختان میوه، برق زدگی نخود، سفیدک داخلی یونجه، سفیدک داخلی رز، بوته میری کدوییان، بوته میری گلایول و بسیاری از بیماری های دیگر استفاده می شود.

بیماری سیاهک سخت جو (Ustilago hordei)

بیماری زنگ میخک dianthi) uredinales)

بیماری لکه آجری بادام (Polystigma amygdalinum)

بیماری بوته میری در کدوییان و گلایول (Damping Off)

سفیدک داخلی در یونجه و رز (Downy mildew)

بیماری برق زدگی نخود (blight of pea)

میزان مصرف قارچکش

محصول بیماریمقدار مورد نیاز قارچ کش
گندمسیاهک پنهانضدعفونی بذر به نسبت ۲ در هزار
باداملکه آجری۲ کیلوگرم در هزار لیتر آب
نخودبرق زدگی۲ کیلوگرم در هکتار
یونجه ، توتون و رزسفیدک داخلی۲ کیلوگرم در هکتار
میخکزنگ۱تا ۲کیلوگرم در هزار لیتر آب به صورت پیشگیری همراه با مویان
کدوییان و گلایولبوته میری۲ کیلوگرم در هکتار

مکانیسم اثر قارچ کش

مانکوزب قارچ کشی تماسی است که با خاصیت حفاظتی بر روی برگ مانع از نفوذ عوامل بیماری زای قارچی به داخل گیاه می شود. این سم با آنزیم های حاوی گروه های سولفیدریل تداخل دارد و چندین فرایند بیوشیمیایی را در داخل سیتوپلاسم سلول های قارچی و میتوکندری مختل می کند. در نتیجه منجر به ایجاد اختلال در متابولیسم چربی ها و فرآیند تنفس و تولید (ATP) می گردد.

نکات

  1. از این قارچ کش برای کنترل کنه نقره ای مرکبات نیز به میزان ۲ کیلوگرم در هزار لیتر آب استفاده می شود.
  2. از مخلوط کردن سم مانکوزب با سموم قلیایی و آهک خودداری شود. چون در محیط های اسیدی ناپایدار است.
  3. مانکوزب یا ديتان ام یک سم گوگردی است که علاوه بر نابودی قارچ های پاتوژن به اصلاح خاک های شور نیز کمک می کند.