بنجامین Weeping Fig
- نام علمی
ficus benjamina
- اسامی دیگر بنجامین
انجیر مجنون
Fig Tree
شرایط نگه داری بنجامین
• نور
گیاه بنجامین، به حدود 6 الی 8 ساعت نور فراوان اما غیرمستقیم خورشید احتیاج دارد. کمبود نور در این گیاه باعث ریزش برگها میشود. نور مستقیم به گیاه بنجامین باعث سوختگی برگ های این گیاه زیبا می شود و بهتر است که بنجامین را در پشت پنجره شرقی یا جنوبی قرار بدهید.
• دما
درختچه زیبا بنجامین، به تغییرات ناگهانی دما و همچنین گرما و سرمای زیاد حساس است، ولی حساسیت آن نسبت به سرما به مراتب بیشتر است. بهتر است از قرار دادن بنجامین در نزدیکی پنجره با آفتاب مستقیم یا وسایل گرمایشی جلوگیری کنید. تغییرات ناگهانی دما عامل مهم آسیب گیاه بنجامین هستند و سبب ریزش برگهای آن می شود. بهترین دما برای نگهداری گیاه بنجامین بین ۱۵ تا ۲۵ درجه سانتیگراد میباشد.
• آبیاری
گیاه بنجامین رطوبت را دوست دارد و خاک آن باید به طور پیوسته مرطوب باشد، اما در حدی باشد که در آب غوطه ور نباشد. آبیاری گیاه بنجامین اگر بیش از حد باشد باعث می شود که برگ هایش زرد شده و بیفتد و در نهایت ریشه آن دچار پوسیدگی شود.
بهترین آب جهت آبیاری انواع گیاه بنجامین، آب جوشیده و بدون املاح است. می توانید به جای آب جوشیده از آبی که مدتی دپو کرده اید و کلر آن از بین رفته استفاده کنید. بهتر است جهت آبیاری بنجامین از آب ولرم استفاده کنید و مطمئن شوید که سطح رویه خاک خشک شده است، سپس اقدام به آبیاری کنید.
• رطوبت
بنجامین گیاه رطوبت دوستی است و در صورتی که رطوبت آن کم باشد دچار ریزش برگ، خشکی و شکنندگی برگ ها و بیحال شدن ساقه ها میشود. جهت تامین رطوبت درخت بنجامین میتوانید یک ظرف آب در نزدیکی آن قرار دهید تا با تبخیر سطحی آب، رطوبت گیاه تامین شود. بهترین روش برای تامین رطوبت بنجامین استفاده از روش جزیره است. در این روش باید زیر گلدانی گیاه را پر از آب و سنگ کنید و آن را زیر گلدان قرار دهید به طوری که انتهای گلدان با آب در تماس نباشد و روی سنگها قرار بگیرد.
همچنین میتوانید هفته ای دو بار آب را بر روی برگ های گیاه اسپری کنید. مقدار آب اسپری شده نباید زیاد یاشد و در حد نشستن شبنم بر روی برگ ها کافی است. غبار پاشی روزانه در صبح و عصر از ریزش برگها جلوگیری میکند اما در صورت ظاهر شدن لکه های قهوه ای روی برگ، غبارپاشی را متوقف کنید.
• خاک
خاک سبک با زهکشی بالا برای این گیاه مناسب است تا آب اضافی را از خود عبور دهد و در عین حال با دارا بودن پرلیت یا پوکه، رطوبت خاک را حفظ کند. بهترین خاک برای گیاه بنجامین خاک و کود آماده و یا کمپوست است.
• کوددهی و تغذیه
بنجامین به کوددهی زیادی نیاز ندارد اما برای رشد بهتر و بیشتر گیاه میتوانید در فصول رشد آن را تقویت کنید. برای کود دهی گیاه بهتر است هر ۳ هفته یکبار از کود مخصوص بنجامین و یا کود مخصوص گیاهان آپارتمانی استفاده کنید. در فصل رشد گیاه بنجامین به طور ماهانه یا هر دو هفته یکبار از کود شیمیایی 20-20-20 برای رشد بهتر آن استفاده کنید.
.
• گلدان
بنجامین ها معمولا نیاز به تعویض گلدان به صورت سالیانه ندارد. تعویض گلدان را در گیاه جوان و نابالغ بنجامین انجام ندهید و با بالا رفتن سن گیاه بنجامین میتوان گلدان آن را هر سال متناسب با رشد گیاه عوض کرد. یعنی اگر شرایط نگهداری گیاه خوب است و در نتیجه رشد آن خوب است، بهتر است که گلدان به طور سالیانه تعویض و همراه آن خاک گلدان را نیز عوض کنید.
یکی از راه های تشخیص زمان تعویض گلدان، زمانی است که ریشه های گیاه بنجامین از گلدان بیرون زده باشد یا برگ های جدیدی که گیاه می دهد، بسیار ریز باشد. بهتر است که زمان تعویض گلدان درختچه بنجامین در فروردین و اردیبهشت ماه باشد.
تکثیر بنجامین
تکثیر این گیاه در آپارتمان مشکل است؛ برای تکثیر از قلمههایی که حداقل یک برگ همراه دارد استفاده شود. فیکوس بنجامین را میتوان از اواسط بهار تا اوایل تابستان تکثیر کرد. البته این کار صبر و حوصله فراوان میخواهد. قلمه ای انتهایی ساقه را به طول ۸ تا ۱۰ سانتیمتر با قیچی باغبانی جدا کنید و در پودر هورمون ریشه زایی فرو ببرید و تک تک در گلدانی با قطر دهانه ۶ سانتیمتر، حاوی خاک برگ کمپوست مخصوص بذر و قلمه قرار دهید و با کیسه پلاستیکی بپوشانید. این در صورتی است که محیط خیلی خشک باشد. افتادن ناگهانی برگ، علامتی برای روبه نابودی رفتن یا و اشکالی در عمل تکثیر است. اگر ریشه دهی سالم و مناسب انجام شد، قلمهها را در گلدانی با قطر دهانه ۱۱ تا ۱۳ سانتیمتر حاوی کمپوست گلدانی با پایه پیت بکارید.
انواع بنجامین
درخت بنجامین انواع مختلفی دارد که در ظاهر و شرایط نگهداری با یکدیگر متفاوتند و در بین آن ها، گل بنجامین ابلق و فیکوس بنجامین آمستل در ایران از محبوبیت زیادی برخوردارند.