بن سای Bonsai
بن سای ها درواقع همان گیاهان عادی هستند که با یک روش خاص ریشهها و ساقههایشان کوتاه شده و در گلدانی ظرف مانند کاشته میشوند. سپس برای اینکه شکل خاصی به خودش بگیرد، آن را به روش خاص هرس کرده یا دورساقههایش را سیمپیچی میکنند که به درختچه بونسای مشهور است.
شرایط نگه داری بن سای
• نور
بونسای در گلدانهای کوچک و در محیط پرنور رشد میکند. این گیاه باید در مکانی آفتابی یا نیمه سایه و به دور از تابش مستقیم آفتاب قرار داده شود. بن سای در مقابل نور کم، مقاوم است ولی نباید در مکانی بسیار کم نور قرار داده شود.
.
• دما
بایستی دما نسبتا ثابت نگه داشته شود. حداقل ۱۶ و حداکثر ۲۷ درجه سانتیگراد باشد و از ۱۲ درجه کمتر نشود. حداقل درجه حرارت در زمستان ۱۵ درجه سانتیگراد و در تابستان حداکثر ۲۴ درجه می باشد.
• آبیاری
هرگز نباید نسبت به آبیاری بونسای بیتفاوت باشید. زمانی که خاک شروع به خشک شدن کرد، آن را آبیاری کنید؛ هرگز اجازه ندهید خاک بونسای کاملا خشک شود. به طور کلی در فصول گرم مثل تابستان هر روز و در فصول سردتر هر ۴-۳ روز به آن آب بدهید.
اگر بونسای شما در معرض دریافت نور کامل و زیاد خورشید است، ممکن است لازم شود آن را هر روز آبیاری کنید. این مقدار میتواند بسته به اندازه گلدان، نوع خاک و نوع درخت بونسای شما متفاوت باشد.
• رطوبت
تامین رطوبت مورد نیاز گیاه به رشد بهتر آن کمک می کند. می توانید از طریق غبارپاشی و یا ایجاد جزیره رطوبت مورد نیاز گیاه را تامین کنید. برای ایجاد رطوبت مناسب از زیرگلدانی حاوی سنگریزه استفاده نمایید. کمبود آب موجب ریز برگ ها میشود ولی به محض اینکه شرایط بهتر شد برگ ها مجدد رویش می کنند.
• خاک
خاک مناسب برای بونسای باید سبک باشد با زهکشی مناسب و بتواند رطوبت را تا حدودی حفظ کند. ترکیب کوکوپیت، ماسه، و مقداری ورمی برای این گیاه مناسب میباشد.
زمان مناسب برای تعویض خاک بن سای ، در ابتدای بهار یا انتهای پاییز است.
• کوددهی و تغذیه
کود باید سرشار از نیتروژن، ویتامین و اسید فسفریک باشد که به طور کلی می توان از کود NPK استفاده کرد به این صورت که در فصل رشد (بهار و تابستان) هر دو هفته یکبار به گیاه داده شود. می توانید در یک وعده زمانی پلت های کود را در خاک رها کنید و مجدد هر زمان که پلت ها ناپدید شدند این کار را تکرار کنید (۳ تا ۶ ماه). در پایان فصل رشد (شهریور) کوددهی را متوقف کنید.
• گلدان
برای اینکه سیستم ریشه فضای بیشتری برای رشد داشته باشد باید هر سال و یا هر دو سه سال یکبار در اوایل بهار درست پیش از آنکه فصل رشد آغاز شود تعویض گلدان صورت گیرد و خاکی که سرشار از مواد مغذی است و زهکشی خوبی دارد مورد استفاده قرار گیرد.
• هرس
حذف شاخههای جدید و جوانهها در تمام طول سال (ترجیحا در بهار و تابستان) می تواند صورت گیرد. پس از رویش ۵ یا ۶ برگ در شاخههای جدید آنها را با هرس به دو یا سه عدد برسانید.
تکثیر بن سای
بونسای را نمیتوان از راه قلمه برگ تکثیر نمود. برای این منظور بایستی از قلمه ساقه استفاده نمود. یکی دو برگ انتهای قلمه ساقه را بکنید. ساقه را در گلدان بسیار کوچکی که با بستر گیاهی مخلوط POTTING MIXبا پایه پیت پرشده و مرطوب باشد قرار دهید.
سپس قلمه و گلدان را در کیسه تمیز پلاستیکی که آن را باد کردید و انتهایش را محکم بستید بگذارید. این کیسه پلاستیکی رطوبت را در خاک و اطراف برگها حفظ میکند. آن را در جایی قرار دهید که نور طبیعی فراوان غیرمستقیم دریافت کند.
پس از ۴ تا ۶ هفته و به تدریج طی یک هفته پلاستیک را باز و خارج کنید. اکنون قلمه باید تعدادی ریشه سالم داشته باشد. سپس باید نگهداری و آبیاری را شروع کنید و به تدریج نور را افزایش دهید.
انواع بن سای
بن سای ها دارای انواع متنوع و گوناگونی هستند ولی بن سای فیکوس یکی از موفق ترین و زیباترین گیاهان آپارتمانی در سازش با محیط مکان های سرپوشیده است. اسم علمی این گیاه FICUS BENJAMINA ، از خانواده MORACEAE میباشد. این جنس ۸۰۰ گونه از گیاهان خزان کننده وهمیشه سبز به شکل درخت، درختچه و بالارونده دارد.