زاموفیلیا zamiifalia

·  نام علمی

Zamioculcas zamiifolia

·  اسامی مختلف زاموفیلیا

نخل اروید

گیاه جاودانگی

گیاه همیشگی

گیاه پولادی

ZZ plant

Zanzibar plant

Zee Zee plant

Zizi plant

شرایط نگهداری زاموفیلیا

به طور کلی زاموفیلیا، جز گیاهان کم توقع با نگهداری آسان به شمار می آید که هر کسی به راحتی می تواند در خانه یا محل کار از آن مراقبت کند اما این گیاه نیز مانند گیاهان دیگر، دارای نکات کلیدی در نگهداری و پرورش می باشد که با دانستن آن ها می توانید یک گیاه شاداب و همیشه سبز داشته باشید.

• نور

زامیفولیا در دسته گیاهان مقاوم به کم نوری قرار می گیرد که در سایه و یا نور مصنوعی مانند لامپ رشد به خوبی دوام می آورد. اما با توجه به این که این گیاه ، بومی مناطق مرطوب و گرمسیری می باشد، در مکان هایی که نور زیاد غیر مستقیم وجود دارد، به عملکرد حداکثری می رسد و رشد سریعی دارد. پس بهتر است گیاه را درفاصله معین از پنجره ای قرار دهید که آفتاب اول صبح و یا آفتاب عصرگاهی که نور نسبتا ملایمی است به گیاه بتابد.

در نظر داشته باشید، گیاه را در معرض نور مستقیم وسط روز که شدید می باشد قرار ندهید چرا که گرمای بیش از حد نور خورشید، باعث بی حالی و خم شدن برگ های زاموفیلیا می گردد.

• دما

زاموفیلیا با توجه به زیستگاه خود، هوای نسبتا گرم را ترجیح می دهد و جز گیاهان مقاوم به گرما می باشد. اما این بدان معنی نیست که این گیاه را در معرض گرمای شدید آفتاب و یا کنار منابع گرمازا قراردهید، چرا که باعث گرما زدگی و پختگی برگ های این گیاه می شود. دما بین 17 تا 28 درجه سانتی گراد، دمای ایده آل برای پرورش زاموفیلیا می باشد.

• آبیاری

زاموفیلیا جز گیاهان کم آب به حساب می آید، در صورت آبیاری بیش از حد، ریشه های گیاه دچار گندیدگی و پوسیدگی می شود و در نتیجه ساقه های گیاه شروع به شل شدن و سپس جدا شدن از غده می کنند.

میزان آبیاری زاموفیلیا، رابطه مستقیمی با گرمای محیط، نور محیط و همچنین رطوبت اطراف گیاه دارد و به طور کلی باید توجه داشت که زاموفیلیا با خشکی رابطه ی بهتری دارد پس در نتیجه اگر محیط در شرایط متعادل باشد بهتر است هر دو هفته یک بار خاک آن را چک کنید و فقط اگر خیلی خشک بود به آن آب بدهید.

حتی در مواقعی که زاموفیلیا در نور کم و هوای خنک نگهداری می شود، ماهی یکبار آبیاری آن کافی می باشد.

• رطوبت

این گیاه به دلیل برگ های چرمی و نسبتا گوشتی، تبخیر نسبتا کمی از طریق برگ های خود دارد و به عبارتی رطوبت محیط برای گیاه کافی می باشد. اما اگر محیط اطراف گیاه به ویژه در فصل تابستان بیش از حد گرم شد، بهتر است از روش غبار پاشی اطراف گیاه استفاده کنید.

• خاک

این گیاه باید دارای خاکی سبک، متخلخل و دارای زهکشی زیاد باشد تا آب به راحتی از آن عبور کرده و خارج شود تا با توجه به حساس بودن غده ی زاموفیلیا به آبیاری بیش از حد، باعث پوسیدگی ریشه نشود. بهترین خاک بر اساس فاکتور های گفته شده، ترکیبی از خاک و کود آماده و خاک کاکتوس می باشد تا بتوانید از غرقابی شدن خاک گیاه جلوگیری کند.

• کود دهی و تغذیه

این گیاه به کوددهی خاصی نیاز ندارد. اما با توجه به رشد آرام آن، اگر مایل هستید می‌توانید در فصل تابستان ماهی یکبار به آن کود مایع بدهید. در طول نگهداری از زاموفیلیا یا زامیفولیا بهترین زمان برای کوددهی، پس از آبیاری و هنگام خیس بودن خاک است. به‌این‌شکل از سوختن گیاه جلوگیری می‌شود.

برای کوددهی به زامیفولیا از کودهای مخصوص گیاهان آپارتمانی غنی و چندمنظوره مایع (مثلا کود مایع 20-20-20) استفاده کنید. برای کوددهی به گیاه کود را دو برابر مقدار نوشته در راهنمای استفاده آن رقیق کنید و سپس به گیاه اضافه کنید. باانجام اینکار تمام عناصر ضروری برای رشد گیاه برای آن فراهم خواهد شد.

• گلدان

باید بدانید که گیاهان برای رشد بهتر نیازمند محیط تنگ می باشد تا انرژی خود را به جای پراکنده کردن ریشه در گلدان های بزرگ، صرف پا جوش زدن و رشد برگ جدید کند.

معمولا این گیاه هر یک الی دو سال نیاز به تعویض گلدان دارد. اما بهترین زمان برای تعویض گلدان زاموفیلیا، زمانی است که ریشه های گیاه از گلدان بیرون زده باشد. در غیر این صورت اصلا توصیه نمی کنیم که گلدان گیاه را تعویض نمایید.

گلدهی زاموفیلیا

در صورتی که تمام شرایط ایده آل، برای این گیاه فراهم شود، این گیاه در فصل تابستان به گلدهی می رسد و گل هایی به صورت اسپات و به رنگ سفید میروید، گل های این گیاه بیشتر برای گرده افشانی و یا تولید بذر کاربرد دارد و جنبه تزیینی و زیبایی ندارد.

در صورت روییدن گل ، بهتر است آن را بچینید تا انرژی بالا برای رشد گل، به ساقه برگ ها برسد. به طور کلی روییدن شاخه گل برای زاموفیلیا نشانه سلامت گیاه و مناسب بودن شرایط اطراف گیاه می باشد.

هرس

زاموفیلیا گیاهی نیست که نیاز دائم به هرس کردن داشته باشد، می توانید هر چند وقت یکبار برگ های زرد شده و خشک را از گیاه جدا کنید.

تکثیر زاموفیلیا

این گیاه به چند طریق تکثیر میشود که تکثیر از طریق برگ یکی از رایج ترین آن میباشد. با این حال جهت آشنایی بیشتر، میتوانید مقاله انواع روش های تکثیر زاموفیلیا مطالعه کنید.

  • تکثیر از طریق تقسیم غده ها

    در این روش غده های گیاه را از طریق ریشه جدا می کنیم به طوری که هر غده یک شاخه و برگ داشته باشد سپس هر کدام از غده ها را به گلدان های کوچک منتقل می کنیم و از کود ریشه زایی استفاده می کنیم مراقب باشید در هنگام جداسازی به ریشه و غده ها صدمه وارد نشود. این روش با احتمال 90 درصد جواب خواهد داد.

  • تکثیر از طریق ساقه

    این روش زیاد متداول نیست و کمی زمان بر است و باید صبر کنید. در قدم اول ساقه را از برگ ها جدا می کنیم. بهتر است ساقه زیاد بلند نباشد سپس ساقه را در آب قرار می دهیم و در محیط گرم قرار دهید. همچنین لازم است هر 2 هفته یکبار آب گلدان را تعویض کنیم و از آب بدون کلر و جوشیده شده استفاده کنید.

  • تکثیر از طریق برگ

    قلمه از طریق برگ جز متداول ترین روش های تکثیر زامیفولیا می باشد و حدود یکسال طول میکشد. در این روش برگ ها را از محل اتصال به ساقه جدا میکنید . 3 الی 4 روز در فضای باز قرار می دهید تا گیاه پینه ببندد و خشک شود. سپس پایین برگ را در محلول ریشه زایی می زنیم و آن را در ترکیب کوکوپیت و پرلیت قرار می دهیم . در مرحله بعد رویه خاک را با اسپری ، آبیاری می کنیم و یک پلاستیک بر روی آن می کشیم .

انواع زاموفیلیا

نوع سبز این گیاه ، قدیمی ترین آن می باشد که از گذشته در بازار های گل و گیاه ایران یافت می شد . اما امروزه تنوع بیشتری از انواع زاموفیلیا را می توان پیدا کرد و بر حسب سلیقه می توان یکی از گونه های زاموفیلیا بلک ، زاموفیلیا ابلق، زاموفیلیا سبز و … را انتخاب کنید .

زاموفیلیا ابلق

زاموفیلیا بلک

زاموفیلیا سبز