سینگونیوم (Syngonium)

  • اسامی مختلف سینگونیوم

برگ خرگوشی

شرایط نگهداری سینگونیوم

• نور

این گیاه به کم نوری مقاوم است و جزو گیاهان مقاوم به نور کم به حساب می آید ولی نور زیاد و فیلتر شده باعث رشد بسیار خوب و رنگ بندی زیبا در برگ ها خواهد شد، توجه داشته باشید که نور زیاد و مستقیم باعث سوختگی برگ ها می شود. در صورت نور کم باشد برگ های گیاه کم رنگ خواهند بود. پس می توان گفت برای رشد مناسب روزانه حدود ۶ الی ۸ ساعت نور فیلتر شده نیاز دارد تا برگ هایی شاداب داشته باشد.

• دما

گیاه سینگونیوم حداقل و حداکثر دمایی که در روزهای سرد و گرم سال می تواند تحمل کند به ترتیب 15 و 21 درجه سانتی گراد می باشد.

• آبیاری

سینگونیوم آبیاری زیاد را دوست ندارد و باید بین دو آبیاری خاک گلدان تا عمق ۲ الی ۳ سانتی متری خشک بشود. ولی به طور معمول در ماه های گرم سال به 3 بار و در ماه های سرد سال به یکبار آبیاری نیاز دارد. در روزهای گرم می توانید آب بر روی برگ ها اسپری نمایید.

• رطوبت

گیاه برگ خرگوشی رطوبت را دوست دارد و رطوبت بین 50 تا 70 درصد را می پسندد.  غبارپاشی روزانه به برگ‌های گیاه به رشد بهینه آن کمک می‌کند. برای غبارپاشی از آب ولرم بدون املاح و کلر استفاده کنید. همچنین پیشنهاد می‌شود در مناطق خشک یک دستگاه بخور در اطراف گیاه قرا دهید یا ظرف آبی را پر از آب کرده نزدیک گلدان گل سینگونیوم بگذارید.

• قیم

گیاه سینگونیوم گیاهی بالارونده است و زمانی که گیاه بزرگ شد نیاز به استفاده از قیم است. بهترین قیم برای گیاه خزه است. در هنگام آبیاری توجه داشته باشید که خزه‌هارا نیز آبیاری کنید. برای تهیه قیم می‌‏توانید یک چوب بلند را تهیه کرده و اطرافش را با خزه پوشش دهید و از آن به عنوان قیم استفاده کنید. در صورتی که خزه‌ها را خیس کنید، ریشه‌های نابجا ظاهر گشته و به داخل خزه‌ها نفوذ می‌‏کنند.

• خاک

گیاه گل خرگوشی خاک سبک را دوست دارد. ترکیب خاک برگ و ورمی کمپوست بستری مناسب برای رشد و پرورش گیاه گل خرگوشی می باشد. ولی می تونید از ترکیب پیت ماس و کمپوست و ماسه نیز استفاده کنید. عموماً برای این گیاه از خاکی حاوی مقدار کمی خاک باغچه، پیت ماس، پرلیت و مقدار خیلی کمی ماسه استفاده می شود.

گونه برگ صورتی گل خرگوشی خاک اسیدی دوست دارد و می توانید با اضافه کردن تفاله چای به خاک گلدان و یا هیومیک اسید رنگ برگ ها را تقویت کنید. پیشنهاد می شود هر سه ماه یکبار یک قاشق چای خوری هیومیک اسید را در یک لیتر آب حل کنید و به گیاه بدهید تا هم رشد بهتری داشته باشد و هم رنگ برگ های آن زیباتر جلوه کند.

• کود دهی و تغذیه

گل خرگوشی هم مانند سایر گیاهان برگی باید ماهی یکبار در فصل بهار و تابستان با کودهای تقویتی تغذیه شود. می‌توانید یک گرم از کود را در یک لیتر آب حل کنید و به شکل مایع برای گیاه گوش خرگوشی استفاده کنید. توجه کنید که در زمستان کوددهی را متوقف کنید. بهترین کود برای این گیاه کودهای مایع 20-20-20 و 36-12-12 است.

• گلدان

هر زمان ریشه از زیر گلدان خارج شد و یا دو سال از تعویض گلدان گذشته بود حتما تعویض گلدان رو انجام بدید و اگر قادر به تعویض گلدان نیستید حتما خاک سطحی گیاه رو با خاک جدید تعویض کنید. به هیچ وجه از مواد شیمیایی برای تمیز کردن و براق کردن گیاه استفاده نکنید، اگر دوست دارید که گیاه شما براق باشد با استفاده از یک دستمال مرطوب برگها را تمیز کنید.

تکثیر سینگونیوم

  • تکثیر سینگونیوم در آب

    سینگونیوم دارای ریشه های بسیار قوی و گسترده است و به سرعت گسترش پیدا می‌کند. به دلیل سرعت بالا در ریشه زایی، روند تکثیر سینگونیوم سریع اتفاق می‌افتد و ریشه های اولیه بعد از یک هفته ظاهر می‌شوند. بعد از گذشت دو هفته ریشه ها به خوبی دیده می‌شوند و در هر گره ریشه های قوی را مشاهده خواهید کرد. بهترین مکان برای قرار دادن ظرف قلمه ها، مکانی روشن و بدون نور مستقیم خورشید است. نزدیک پنجره شمالی برای قلمه سینگونیوم مناسب است.

    ریشه ها باید به حدود 2 الی 3 سانتی متر برسند تا از آب خارج شوند. زمانی که ریشه ها برای کاشتن آماده شدند باید قلمه های ریشه دار را در خاکی سبک با زهکش بالا بکارید و شاهد رشد سینگونیوم خود باشید.

  • تکثیر سینگونیوم در خاک

    قلمه ها را می‌توانید در بستر خاکی نیز ریشه دار کنید. برای اینکار بهتر است در ابتدا انتهای برش قلمه را درون هورمون ریشه زایی فرو ببرید و سپس از یک مخلوط سبک ماسه، خاک کاکتوس و یا کمپوست استفاده کنید و قلمه ها را در آن قرار دهید. قلمه ها را نزدیک به لبه گلدان بکارید و برای حفظ رطوبت، تعدادی از آنها را در کنار هم اما با فاصله از یکدیگر بکارید به طوری که به هم برخوردی نداشته باشند. هر 4 الی 5 روز یکبار گلدان را آبیاری کنید و اجازه ندهید خاک بیش از حد خشک شود. بعد از گذشت 1 الی 2 هفته، قلمه جای پای خود را ثابت می‌کند و بعد از رشد اولین برگ جدید می‌توانید به آن کود بدهید.

انواع سینگونیوم

سینگونیوم گونه های متفاوتی دارد ، به معرفی تعدادی از آن، که در ایران بیشتر دیده می شود می پردازیم:

سینگونیوم پودوفیلوم

سینگونیوم ولوزیانوم( Vellozianum)

سینگونیوم هالی (Holly)

سینگونیوم پیکسی (Pixie)

سینگونیوم واریگاتوم (Variegatum)