شفلرا

  • نام علمی

Schefflera actinophylla

  • اسامی دیگر شفلرا

گیاه چتر (Umbrella plant)

درخت چتر (Umbrella tree)

درخت کوتوله ها

پنجه کلاغی

شرایط نگهداری شفلرا

• نور

شفلرا اگرچه که می‌تواند در نور کم زنده بماند ولی باغبا‌نان صرافتا می‌گویند که شفلرا عاشق نور است. حداقل چهار ساعت  نور درخشان اما غیرمستقیم خورشید را برای زیبایی و طراوت خود ترجیح می‌دهد.

در نمونه‌هایی از این گیاه که برگ‌ها ابلق هستند، در صورت کمبود نور برگ‌ها رنگ خود را از دست می‌دهند که در چنین شرایطی می‌بایست گیاه را به مکان‌های پر نورتر منتقل نمود.

• دما

شفلرا گیاهی گرمسیری است، در نتیجه به رطوبت و دمای بالای هوا علاقه دارد. به طور کلی هر گیاهی از شرایط خواستگاه اولیه خود بیشتر لذت می‌برد؛ بنابراین هر چه محیط به آب و هوای مناطق گرمسیری نزدیک تر باشد، شفلرا راضی‌تر خواهد بود. این گیاه زیبا در دمای زیر 15 درجه سانتی‌گراد اذیت خواهد شد. دمای مناسب برای گیاه شفلرا بین 18 تا 27 درجه می باشد.

• آبیاری

گرچه شفلرا خشکی را تحمل می‌کند اما بهتر است خاک مرطوب (اما نه خیس و غرقابی) نگه داشته شود بنابراین میزان آبیاری شفلرا در تابستان هفته‌ای 3-2 بار و در زمستان هفته‌ای یک بار است. در صورت کمبود آب و تشنگی شدید گیاه برگ های آن حالتی آویخته به خود می‌گیرد که در چنین شرایطی بهتر است گیاه را به مدت 15 دقیقه در تشت پر از آب قرار دهید .

• رطوبت

برای تامین رطوبت برگ های این گیاه بهتر است که یک بار در هفته، با اسپری برگ‌ها را مرطوب کنید. این کار به براق شدن برگ ها هم کمک می کند؛

• خاک

خاک شفلرا باید غنی و متخلخل باشد. بهتر است به خاک آن کمپوست مرطوب هم اضافه کنید.  شفلرا به خاکی با زهکشی عالی نیاز دارد. خاک با زهکشی مناسب از مسائل مهم در ماندگاری گیاه شفلرا است. بهترین ترکیب خاک برای گیاه شفلرا پیت ماس، کوکو پیت و ماسه است. خاک شفلرا بهتر است خنثی رو به اسیدی باشد.

• کود دهی و تغذیه

هر ماه پای این گیاه کود گیاهی بریزید که محلول در آب باشد و حاوی مواد مغذی میکرو ارگانیک باشد . در صورتی که مشاهده کردید که برگ ها و ساقه های این گیاه پژمرده شده اند ، به احتمال زیاد از کمبود کود رنج می برند .

• گلدان

گياه جوان در حال رشد هر سال دوبار احتیاج به تعویض گلان دارد، با افزایش سن گياه هر سال و یا هر دو سال یکبار، در صورت عدم امکان تعویض گلدان خاک‌های سطحی را با خاک نو و کمپوست تازه عوض کنید. در صورتی که ارتفاع گياه بیش از حد معمول است احتیاج به قیم دارد.

برای انتخاب گلدان شفلرا، فقط مجاز هستید، گلدانی را برگزینید که فقط کمی بزرگتر از ریشه‌های آن باشد. اگر گلدان توانایی خروج آب اضافه‌ی خاک را نداشته باشد، به شدت بر روی رشد گیاه تأثیر منفی می‌گذارد. بنابراین گلدانی را انتخاب کنید که منافذ زهکشی آن کاملا باز و مناسب باشد و بتواند آب اضافه را به راحتی از خاک خارج کند. دقت کنید که گلدان خیلی بزرگ تأثیر بدی بر روی رشد گیاه دارد.

روش‌های تکثیر شفلرا

این گیاه به سه روش تکثیر می‌شود که در ذیل توضیح خواهیم داد:

  • تکثیر از طریق بذر

    در تکثیر گل شفلرا با بذر در دمای ۲۰ درجه سانتیگراد، بذرها را در سینی بذر حاوی کمپوست، به صورت پراکنده بکارید. وقتی که نهال‌های بذری به طول ۲٫۵-۴ سانتیمتر رسیدند، آنها را بیرون آوردید. حال هر یک از نهال‌ها را در گلدانی با قطر دهانه ۶ سانتیمتر و حاوی کمپوست بکارید. در نهایت گلدان را در نور مناسب و کافی قرار دهید.

  • تکثیر با قلمه زدن

    در روش تکثیر گل شفلرا با قلمه زدن، قلمه‌هایی به طول ۸-۱۰ سانتیمتر، با قیچی باغبانی جدا کنید. انتهای آن‌ها را در پودر هورمون ریشه زایی فرو برده و هر کدام را در گلدانی با قطر دهانه ۶-۹ سانتیمتر، حاوی کمپوست بذر و قلمه بکارید.  روی گلدان‌ها را جهت حفظ رطوبت و ایجاد شرایط گلخانه‌ای با کیسه پلاستیکی شفاف بپوشانید.

    تا زمانی‌که در بالای قلمه انتهایی ساقه یا زاویه بین برگ و ساقه در قلمه ساقه ای رویش جدید ظاهر شود، شرایط محیطی ذکر شده در بالا را حفظ کنید. پس از یک ماه که ریشه دهی انجام شد، کیسه پلاستیکی را از روی قلمه بردارید.

سپس گیاه را به گلدانی با قطر دهانه ۱۳ سانتیمتر حاوی کمپوست گلدانی منتقل کنید.
نکته: زمان مناسب قلمه زدن شفلرا اواسط بهار تا اوایل فصل تابستان است و بهترین فصول برای تکثیر است.

  • تکثیر از طریق خوابانیدن ساقه‌ها

    مزیت این روش این است که کلیه مواد غذایی و آب توسط گیاه مادر به شاخه خوابیده شده ارسال شده تا شاخه مورد نظر ریشه دار شود و بعد از ریشه دار شدن آن را از گیاه مادر جدا کرده و در گلدان جداگانه ای کشت می کنیم.
    شاخه‌ها را می‌توان خم کرد و قسمتی از آنان را در خاک کاشت به نحوی که خاک به ارتفاع ۸-۶ سانتیمتر بر روی آنان قرار گیرد. برای جلوگیری از جابجایی ساقه‌ها می‌توان قطعه‌ای سنگ بر روی منطقه‌ای که ساقه‌ها به زیر خاک رفته‌اند گذاشت.
    همواره خاک را باید مرطوب نگهداشت. در ناحیه تماس شاخه با بستر خاک ریشه حدود ۸-۶ هفته بعد از عمل خوابانیدن ریشه‌ها شکل می‌گیرند که در این زمان می‌توان گیاه جدید را از گیاه مادری جدا کرد و به طور مستقل آن را در گلدانی جداگانه کاشت.

انواع شفلرا

دو نوع رایج از گیاهان آپارتمانی شفلرا عبارتند از:

شفرا اکتینوفیلا (Schefflera actinophylla)

شفلرا اربوریکولا (Schefflera arboricola)