فیکوس (Rubber Plant)

  • نام علمی

Ficus elastic

شرایط نگهداری فیکوس

• نور

این گیاه در برابر کم نوری مقاوم است و می تواند به حیات خود ادامه دهد، اما توصیه می شود برای رشد بهتر گیاه، آنرا در برابر تابش ملایم نور خورشید قرار دهید. بهترین نقطه برای نگهداری فیکوس پشت پنجره های جنوبی است تا گیاه به طور کافی نور ملایم را دریافت کند.

• دما

بهترین بازه دمایی که فیکوس رشد خوبی در آن دارد، دمایی بین 18 تا 28 درجه می باشد. این گیاه می تواند دمای بالاتر از 30 درجه و پایین تر از 15 درجه را تحمل کند ولی قاعدتاً رشد خوبی نخواهد داشت. اگر گیاه را در بیرون خانه و فضای باز نگهداری می کنید در فصل زمستان آنرا به درون خانه انتقال دهید در روز های گرم تابستان هم همینطور، دمای بالا باعث سوختگی برگ ها و کاهش رشد گیاه می شود.

• آبیاری

این گیاه به کم آبی و خشکی مقاوم است ولی در صورت آبیاری به موقع و قرارگرفتن در معرض رطوبت کافی گیاه رشد بهتر از خود نشان می دهد. بهترین زمان برای آبیاری گیاه فیکوس زمانیست که خاک گلدان به عمق سه سانتی متر کاملا خشک باشد. دقت کنید آبیاری فراوان و مرطوب بودن دائمی خاک، موجب پوسیدگی ریشه و زرد شدن برگ ها می شود.

در فصل تابستان هفته ای یکبار و در فصل زمستان هر 10 تا 15 روز یکبار گیاه را آبیاری کنید. اما همانطور که گفته شد، پیش از آبیاری خاک را بررسی کرده و در صورت خشک بوده آبیاری را انجام دهید.

• رطوبت

این گیاه در رطوبت کم از خود مقاومت نشان می دهد ولی در این شرایط رشد خوبی نخواهد داشت. بهتر است برای رشد سریعتر گیاه، رطوبت مورد نیاز آنرا تامین کنید. لذا هفته ای دوبار غبارپاشی روی برگ ها برای تامین رطوبت گیاه کافیست.

نکته: در زمانی که گیاه در معرض تابش نور خورشید است از غبارپاشی خودداری نمایید. زیرا این کار باعث ایجاد لکه های سفید روی برگ های گیاه می شود. بهترین زمان برای غبارپاشی قبل از طلوع و بعد غروب خورشید می باشد.

• خاک

به طور کلی باید بدانید گیاهانی که ریشه حساس دارند و آب کمی نیز می خواهند باید خاکی داشته باشند که به خوبی زهکشی شده باشد. نوع خاک نیز علاوه بر اینکه باید سبک باشد، باید مغذی بوده تا باعث رشد بهتر گیاه شود. بهترین ترکیبی که می توان برای آن در نظر بگیرید خاک باغچه، خاک برگ و پیت ماس است. دقت داشته باشید که در انتهای گلدان گیاه سنگریزه بریزید تا آب اضافی به راحتی از خاک گیاه خارج شود. زهکشی مناسب خاک موجب جلوگیری از پوسیدگی ریشه گیاه می شود.

• کود دهی و تغذیه

زمانی که با کاهش رشد گیاه مواجه شُدید و با بررسی شرایط پی بردید که تمامی شرایط نگهداری به درستی انجام شده، با این حال گیاه رشد خوبی ندارد باید با کوددهی، مواد مورد نیاز گیاهتان برای رشد بهتر را تامین کنید. می توانید هر دو هفته یکبار از کوددهای محلول یا غیر محلول برای فیکوس استفاده نمایید.

• گلدان

در صورت مشاهده بیرون زدگی ریشه گیاه از خاک لازم است گلدان گیاه را تعویض نمایید. معمولا هر سال یا در مواقعی هر 2 سال یکبار، گیاه به تعویض گلدان نیاز دارد. لازم به ذکر است در زمان تعویض گلدان حتما خاک گلدان را نیز تعویض نمایید تا گیاه رشد بهتری داشته باشد.

روش های تکثیر فیکوس

تکثیر فیکوس در خانه از طریق روش های مختلفی امکان پذیر است. اغلب این گیاه از طریق کاشت بذر، کاشت قلمه برگ یا ساقه و خوابانیدن هوایی تکثیر می شود که در ادامه به شرح این روش ها می پردازیم:

  • تکثیر فیکوس با بذر

    یکی از روش های جالب ازدیاد فیکوس، کاشت بذر آن است. اغلب بذر گیاهان به دو صورت نشایی یا کاشت مستقیم در زمین اصلی پرورش می یابند. برای کاشت بذر در سینی نشا، ابتدا بستر مناسبی را فراهم کنید. بذر و خاک را با سموم قارچ کش مخصوص کاشت بذر؛ مثل قارچ کش مانکوزب که در فروشگاه اینترنتی دمبرگ نیز موجود است، ضدعفونی کنید. سپس هر بذر را درون یک سلول قرار دهید. پس از جوانه زنی، نشاها را به گلدان سایز بزرگ تر یا باغچه انتقال دهید.

  • تکثیر فیکوس با برگ

    به این منظور در فصل بهار به کمک یک چاقوی تمیز، تعدادی برگ را از گیاه جدا کنید. استفاده از دستکش باغبانی توصیه می شود. شیره برگ را که در قسمت برش وجود دارد، با آب بشویید. پیش از تکثیر فیکوس از طریق برگ در بستر مربوطه، انتهای برگ ها را در هورمون ریشه زایی قرار دهید. خاک و بستر مناسب را فراهم کنید و گیاه را در آن بکارید. سپس بستر کشت را در یک محیط گرم بگذارید. برای تامین رطوبت مناسب، یک پلاستیک شفاف روی بستر بکشید. در طول دوران ریشه زایی، خاک را با اسپری آبپاشی کنید. پس از آنکه طول جوانه ها به 5 الی 10 سانتی متر رسید، آن ها را در گلدان اصلی بکارید. لازم به ذکر است تمامی مراحل ریشه زایی از طریق تکثیر فیکوس در آب نیز قابل اجراست.

  • تکثیر فیکوس با قلمه

    برای انجام این کار بهتر است در اواخر فصل بهار تا اوایل فصل تابستان اقدام کنید. قلمه ای را از ابتدا یا انتهای ساقه به طول 15 سانتی متر برش دهید. برگ های روی قلمه را ببرید و تنها یک برگ را نگه دارید. با این کار تمام انرژی گیاه صرف ریشه زایی می شود. هنگام برش قلمه، شیره سفید رنگی از آن بیرون می آید. به همین دلیل آن را به مدت 30 دقیقه در آب قرار دهید که این جریان قطع شود. سپس قلمه را در بستری مناسب بکارید. دمای مناسب را فراهم کنید و برای تامین رطوبت مورد نیاز گیاه، بستر را با یک کیسه پلاستیکی شفاف بپوشانید. پس از ریشه زایی و برگ دادن قلمه ها، گلدان را با یک گلدان بزرگ تر تعویض کنید.

  • خوابانیدن هوایی فیکوس

    برای تکثیر فیکوس به این روش، طول ساقه مورد نیاز باید حداقل 30 سانتی متر باشد. شکافی را در قسمت نرم ساقه ایجاد کرده و پوسته را جدا کنید. خزه اسفاگنوم را که در آب خیس کرده اید، دور قسمت بریده شده ساقه بکشید. سپس اطراف آن را با یک پلاستیک بپوشانید که جریان هوا قطع شود. پس از گذشت مدت زمانی، ساقه شروع به ریشه زایی می کند. زمانی که ریشه ها مشاهده شدند، گیاه را در گلدان بکارید.

انواع فیکوس

فیکوس الاستیکا / گیاه کائوچو (Rubber Plant)

فیکوس بنجامین / انجیر برگ ریز (Ficusbenjamina)

فیکوس میکروکارپا / انجیر پرده ای (Ficusmoclame)

فیکوس امستل/برگ موزی ( Ficus alli)

فیکوس لیراتا

فیکوس لیراتا ابلق

فیکوس الاستیکا یاقوتی

فیکوس الاستیکا شرابی