پتوس ( Pothos )
- نام علمی
Epipremnum aureum
- اسامی مختلف پتوس
پوتوس
لوکَژ
پیتوس
پوتین طلایی
انگور نقره ای
شرایط نگهداری پتوس
• نور
پوتوس به نور زیاد ولی غیرمستقیم خورشید نیاز دارد، ولی در نور کم و متوسط هم میتواند به رشد خود ادامه دهد، اما مسئلهای که در مورد آن باید درنظر داشته باشید این است که نور کم باعث کم شدن سرعت رشد آن میشود.
نگهداری پتوس در کنار پنجره های جنوبی به صورتی که روزانه 6 الی 8 ساعت نور غیر مستقیم خورشید را دریافت کند مناسب می باشد. تمامی گونه های پتوس را می توان در این شرایط نور نگهداری کرد.
• دما
بهترین دما برای رشد این گیاه دمای ۱۵ الی ۲۵ درجه سانتی گراد است. در صورتی که از این گیاه در فضای باز نگهداری میکنید، باید بدانید که زمستان های سرد و یخبندان برای آن مضر است و در دماهای پایین امکان از دست رفتن آن وجود دارد.
• آبیاری
زمان مناسب برای آبیاری پتوس زمانی است که رویه خاک گلدان کامل خشک شده باشد. پتوس بهطور کلی بین 7 تا 14 روز یکبار نیاز به آبیاری دارد.
• رطوبت
این گیاه در محیط های مرطوب رشد بهتری از خود نشان می دهد لذا می توان با قرار دادن یک ظرف آب در کنار گلدان گیاه، رطوبت مورد نیاز آنرا تامین کنید.
در صورتی که تمایل دارید رطوبت پتوس را با غبارپاشی تامین کنید، توصیه می شود هفته ای 3 بار، برگ های پتوس را غبارپاشی کنید. دقت کنید غبارپاشی را در زمانی که هوا خنک است انجام دهید تا برگ های گیاه دچار سوختگی نشود.
• قیم
برای اینکه پتوس بتواند رو به بالا حرکت کند نیاز به قیم دارد از آنجایی که این نوع گیاهان دارای ریشه های هوایی هستند و این ریشه ها تمایل دارند به جاهای مرطوب بچسند و رطوبت را حفظ کنند با این احتساب، قیم های خزه ای بهترین قیم گیاهان به شمار می روند.
• خاک
خاک سبک، غنی از مواد مغذی، کمی اسیدی و دارای زهکشی بالا برای انواع پتوس مناسب است. برای تهیه خاک مناسب پتوس فرمول های مختلفی وجود دارد. اما بهترین گزینه برای آن ترکیب مواد زیر است:
- دو واحد شن تمیز و بدون خاک.
- یک واحد پیت ماس.
- یک واحد خاک برگ پوسیده یا کمپوست.
- مقداری کود برای تقویت گیاه.
• کوددهی و تغذیه
در صورتی که رشد گیاه شما کم شده است می توانید از کود های محلول یا غیر محلول برای پتوس استفاده نمایید. دقت کنید کوددهی را در فصول رشد مانند بهار و تابستان تنها یک یا دو بار انجام دهید. زیرا کوددهی زیاد نه تنها باعث افزایش رشد پتوس نشده بلکه می تواند باعث سوختن ریشه و از بین رفتن گیاه نیز شود.
• گلدان
تشخیص زمان مناسب برای تعویض گلدان پتوس خیلی ساده می باشد. هر زمان که مشاهده کردید ریشه های گیاه از پایین گلدان بیرون زد، باید گلدان آنرا تعویض کنید. دقت داشته باشید پتوس در گلدان های کوچک بهتر رشد می کند به همین خاطر گلدان جدید آنرا فقط کمی بزرگتر از گلدان قبلی انتخاب کنید تا رشد گیاه شما کاهش پیدا نکند.
تکثیر پتوس
تکثیر پتوس بسیار ساده است و تنها با گرفتن یک قلمه 8 الی 10 سانتی متری به همراه حداقل یک برگ و گره ( محل اتصال برگ یه شاخه) و ریشه دار کردن آن در آب یا خاک، انجام میشود. به دلیل رشد سریع پتوس، قلمه ها به سرعت و در مدت نهایتا 2 هفته ریشه دار شده و برگهای جدید تولید میکنند.
تکثیر مستقیم در خاک
تکثیر در آب
انواع پتوس
پتوس انواع متنوعی دارد که فرق آن ها در رنگ ،میزان نور و شکل ظاهری برگ هایش است و اکثر گونه های این گیاه نیاز آبی و نوری یکسانی دارند. حال با گونه های مختلف پتوس آشنا میشوید: