پرنده بهشتی (Bird of paradise)

  • نام علمی

STRELITZIA REGINAE

 

  • اسامی مختلف پرنده بهشتی

مرغ بهشتی

استرلیتزیا نارنجی

گل زبان پرنده

منقار درنا

گل درنا

شرایط نگهداری پرنده بهشتی

• نور

پرنده بهشتی به نور متوسط تا زیادی نیاز دارد و در صورت دریافت نور کم متمایل به سایه، ممکن است گلدهی نداشته باشد و یا گل های متولد شده نیز از بین بروند.  این گیاه طالب نور زیاد است (حداقل ۶ ساعت نور کامل) در آپارتمان بهتر است در جایی قرارگیرد که دارای نور زیاد و غیرمستقیم شده باشد .

• دما

پرنده بهشتی به سرما حساس بوده و در مـناطق معتدل باید در گـلخانه پـرورش داده شود. دمای مناسـب در شـب °C10 الی۱۳ و در روز °C20 الی۲۲ است. درجه حرارت مناسب برای گیاه بین 16 – 19 درجه سانتی گراد است و درجه حرارت کم تر از 3- و بیش از 30+ را تحمل نکرده و از بین می رود.

• آبیاری

در هوای معتدل هفته ای دو روز باید آبیاری شود ولی در هنگام استراحت گیاه که از اواسط تیرماه تا اواخر مردادماه است باید آبیاری را بکلی قطع کرد و یا به ندرت انجام داد . خاک گلدان را همواره مرطوب نگه دارید. اجازه ندهید خاک خشک شود. هر وقت دیدید خاک در حال خشک شدن است، فقط با یک لیوان آب آن را مرطوب کنید.

• رطوبت

هوای مرطوب یکی دیگر از علایق این گیاه است. به همین دلیل است که در نواحی شمالی که در اکثر روزهای سال رطوبت هوا 50 تا 70 درصد است و شباهت زیادی به محل زندگیش دارد، می توان آن ها را در بیرون از خانه و در باغچه نگهداری کرد.

• خاک

طریقه صحیح نگهداری از گیاه پرنده بهشتی در منزل به تامین خاک مناسب برای آن بسیار وابسته است. چرا که این گیاه، گلدار است و ضعیف و نامناسب بودن خاک باعث کم شدن گل های آن در زمان گلدهی می شود.  پرنده بهشتی به خاک قلیایی نیاز دارد اما در اغلب خاک ها می‌تواند رشد کند. این گل ریشه های گسترده ای دارد و به حداقل 50 سانتی متر عمق خاک در گلدان یا باغچه نیاز دارد.

بنابراین ترکیبات زیر برای آن بسیار مناسب است.

خاک باغچه + شن درشت + کود دامی

خاک باغچه + پرلیت + خاک پیت

• کوددهی و تغذیه

در اوایل تابستان به کود زیادی نیاز دارد. گیاه به مصرف کود دامی و کمپوست و افزایش کود به آب آبیاری به میزان حدود یک بار در ماه در طول تابستان به خوبی جواب می دهد. کود دامـی باید به میزان Kg/m۲۴ –۵ در زمان آماده سازی خاک اضافه شود. مصرف کود حاوی N-P-Kبا نسبت ۵ –۱ –۳ و ۳ گرم نیترات پتاسیم، در هر لیتر آب با فاصله ۱۰ روز بسیار مؤثر است. این تیمار باید به مدت ۳ ماه به طور منظم انجام شود.

• گلدهی

پرنده بهشتی برای گلدهی به دمای نسبتا پایینی نیاز دارد و به همین دلیل این گیاه در ایران در روزهای زمستانی به گل می‌نشیند. بعد از کاشت جوانه های این گیاه، حداقل سه سال طول می‌کشد تا اولین گلدهی خود را داشته باشد. جالب است بدانید که عملکرد گل با افزایش سن گیاه بیشتر می‌شود و ممکن است بعد از گذشت 5 یا 6 سال در فصل رشد گل های بیشتری تولید کند.

تکثیر پرنده بهشتی

  • تکثیر با بذر

    یکی از روش های تکثیر این گیاه کشت بذر آن است . ولی برای بدست آوردن بذر باید به تلقیح مصنوعی اقدام کرد . معمولا هر گل آذین در حدود ۵۰ دانه ایجاد می کند . عمل کشت معمولا در بهار در حرارت ۱۸ – ۲۱ درجه سانتیگراد صورت می گیرد . پس از کاشت بذر ها، باید حدود هفت هفته زمان بگذارید تا بتوانید جوانه هایی که از بذر ها بیرون می آیند را مشاهده کنید.

  • تکثیر به روش تقسیم بوته

    روش دیگر تکثیر ، تقسیم بوته است . که از بهار تا تابستان می توان انجام داد . تکثیر گل پرنده بهشتی از طریق بوته هم به این گونه است که اگر گل دارای تعداد زیادی شاخه باشد یا به اصطلاح پرپشت باشد، آن وقت کل گل را از خاک بیرون می آوریم. پس از خارج کردن تمام گل از خاک، شاخه هایی که حداقل سه الی چهار برگ داشته باشند را به صورت جداگانه در گلدان هایی که خاک مرطوب دارند می کاریم.   پایه های حاصل به کندی رشد می کنند و پس از دو یا سه سال گل می دهند وبه نوبه خود دو سال پس از تکثیر ایجاد پاجوش می کنند.

  • تکثیر با برگ

    برای تکثیر این گل از طریق برگ، باید برگ های آن را از قسمتی که به ساقه چسبیده جدا کنید و سپس در خاک مرطوب بکارید. برای اینکار باید از برگ هایی استفاده کنید که در کنار برگ های پیر رشد کرده اند. برای تکثیر باید به فصل هم توجه کنید که بهترین فصل برای تکثیر از طریق برگ فصل های بهار و تابستان است.