کاشت تا برداشت بادام زمینی
مقدمه
بادام زمینی با نام های انگلیسی Groundnu, Peanut ، و نام علمی Arachis hypogaea از تیره پروانه آسایان، كه در ایران آن را پسته زمینی، بادام كوهی و پسته شامی نیز می نامند. بادام زمینی گیاهی است بوته ای، كوتاه و یك ساله از خانواده نخودیان، چنانچه ناحیه زیر كشت بادام زمینی فاقد یخبندان باشد، ظرفیت چند ساله شدن را دارد. ارتفاع بوته ها از 15 تا 60 سانتی متر است و ریشه آن مستقیم و اولیه است. تعداد زیادی گره روی ریشه می باشد كه محل تجمع باكتری های تثبیت كننده ازت هوا است. طول ساقه آن بین 30 تا 80 سانتی متر است. ساقه آن بستگی به نوع بذر، به دو گونه رونده و ایستا دیده می شود بعد از جوانه زدن به جز ساقه اصلی، دو ساقه فرعی نیز از محور لپه ها پدید می آید. شاخه های جانبی پدید آمده از محور برگ ها به ساقه های فرعی و یا گل آذین ها می انجامد.
نیاز های اساسی کاشت بادام زمینی
اندازه بذر
در بادام زميني اندازه بذر يك ويژگي مهمي است كه كيفيت يك رقم را تعيين مي كند . بذرهاي درشت بادام زميني گياهچه هاي بزرگ تري را نيز توليد مي كنند. به طوري كه كه گياهچه هاي به وجود آمده از بذرهاي بزرگ تر استقرار بهتري در مزرعه نسبت به بذرهاي كوچك تر دارند . در بادام زميني بذرهاي درشت تر به دليل داشتن مواد غذايي بيشتر باعث ايجاد گياهچه هاي قوي تري قبل از استقرار كامل گياه مي شوند.
عمق و تراکم کاشت
عمق کاشت بذر بسته به اندازهی بذر و بافت خاک از 5 تا 10 سانتیمتر متغیر است. بهترین عمق کاشت بادام زمینی 5 سانتیمتر است و اگر 10 سانتیمتر در نظر گرفته شود، محصول غلافها کاهش مییابد و سرعت رشد محصول نیز بعد از سبز شدن به میزان 30 درصد کمتر میشود. تراکم در تیپهایی که قائم هستند نسبت به تیپهای خزنده بیشتر است. تراکم در تیپهای خزنده در حدود 110000 و در تیپهای قائم 180-160 هزار بوته در هکتار در نظر گرفته میشود. فاصله ردیفها برای انواع بوتهای 60 تا 70 سانتیمتر و برای انواع خزنده 80 تا 90 سانتیمتر است.
میزان بذر مصرفی
برای بادام پوستگیری شده و کاشت ماشینی 60 تا 100 کیلوگرم در هکتار در نظر گرفته میشود. اگر کاشت بادامزمینی با دست انجام شود، بهتر است نیام حاوی دو دانه را از وسط دو نیمه کرد و هر نیمه را در یک نقطه و با فاصله ی 7 تا 10 سانتیمتر نیمه ی دیگر کاشت. در این صورت، میزان بذر برای بادام پوستگیری نشده 90 تا 150 کیلوگرم در هکتار خواهد بود.
زمان کاشت بادام زمینی
زمان کاشت بذر بادام زمینی به نوع رقم و اقلیم منطقه بستگی دارد. اما از آنجایی که بادام زمینی گیاهی گرمادوست است و به رشد در دمای بالا نیاز دارد بهترین زمان برای کاشت آن از اسفند ماه تا اردیبهشت ماه است.
مراحل رشد بادام زمینی
- مرحله رشد
- قبل از کاشت
- نوع کود
- کودهای اوره با پوشش گوگردی، فسفات ، پتاسیم ، گوگرد جامد و کودهای دامی پوسیده و یا کود مرغی
- طریقه مصرف
- زیر شخم
- مرحله رشد
- در زمان کاشت
- نوع کود
- هیومیک اسیدها و جلبک
- طریقه مصرف
- بذرمال
- مرحله رشد
- جوانه زنی
- نوع کود
- هیومیک اسید و ان پی کا
- طریقه مصرف
- آبیاری
- مرحله رشد
- 4 تا 6 برگی
- نوع کود
- هیومیک اسید
- طریقه مصرف
- آبیاری
- مرحله رشد
- گلدهی
- نوع کود
- کودهای دارای فسفر، کودهای حاوی ریز مغذی ها و اسیدآمینه
- طریقه مصرف
- محلولپاشی
- مرحله رشد
- غلاف بندی
- نوع کود
- کودهای پتاسیمی و جلبک دریایی
- طریقه مصرف
- محلول پاشی
- مرحله رشد
- تشکیل دانه
- نوع کود
- کودهای پتاسیمی و جلبک دریایی
- طریقه مصرف
- محلول پاشی
- مرحله رشد
- قبل از برداشت
- نوع کود
- کودهای پتاس بالا مانند سولوپتاس
- نحوه مصرف
- آبیاری
آفات و بیماری های بادام زمینی
در فصل رویش، حشرات، علفهای هرز و عوامل بیماریزا موجب بروز مشکلاتی که بر روی محصول و کیفیت محصول اثر میگذارند. مدیریت مبارزه تلفیقی آفات (IPM) به کشاورزان این فرصت را میدهد که علیه آفات، آن هنگام که مبارزه به آستانه اقتصادی رسیده است، سمپاشی را شروع کنند.
آفات بادامزمینی به سه گروه تقسیم میشوند:
1-آنها که به اندامهای زیر زمینی حمله میکنند.
2-آنها که باعث ریزش برگ میشوند.
3-آنها که شاخ و برگ را خسارت میزنند.
بعضی از آفات عمومی مثل زنجره باقلا، کرم غوزه پنبه، کرم مفتولی ریشه، پروانه کارادینا، گوش خیزک و نماتدها به بادام زمینی خسارت وارد میکنند. تریپس و کرم میوهخوار از مهمترین آفات بحساب میآیند.
بیماری های بادام زمینی
علف های هرز بادام زمینی
علف های هرز در مزارع بادام زمینی رقابت شدیدی از نظر جذب مواد غذایی و نور داشته و از طریق اختلال در برداشت محصول میزان تولید را کاهش می دهند. از جمله علف کش هایی که جهت مبارزه با علف های هرز مزارع بادام زمینی استفاده می شوند می توان تریفلورالین، پندیمات و فلوریوکسان را نام برد.