صفر تا صد کاشت سیب زمینی
مقدمه
سـیب زمینی بـا نام علمـی Solanum tuberosum از محصولات غده اي است كه نقش مهمي در تغذيه مردم جهان دارد و به دليل عملكرد بسيار بالا در واحد سطح ، انرژي و مقدار پروتئين توليدي در واحد سطح سيب زميني بيش از گندم و برنج مي باشد. گيـاهي اسـت علفـي، يـك سـاله و گـل دار از تیره گوجه فرنگی Solanaceaeكه ارتفاع آن تا يك متر مي رسد. گياه به صورت بوته اي علفي با يك تا چند ساقه اصلي و معمولاً به فرم ايستاده رشد مي كند. ارتفاع بوته به 60تا 150 سانتي متر مي رسد. طول دوره رشد گياه به رقم و شرايط توليد بستگي زيادي داشته و از 3 تا 6 ماه متغير مي باشد.
نیازهای اساسی کاشت سیب زمینی
تناوب
رعایت تناوب زراعی براي مزارع تولید بذر، بسـیار ضـروري و براي خوراکی نیز مهم می باشد. در مبحث تناوب، بایـد از کشـت متوالی سیب زمینی بذري یا خوراکی و محصولات داراي آفـات و بیماري هاي مشترك نظیر گوجه فرنگي، فلفـل، تنبـاكو و بادمجـان و يا بادام زميني عامل بالقوه انتشار بيماري رايزوكتونيا است . يونجه، شبدرو خانواده كدوئيان نيز داراي بيماري هاي مشترك بـا محـصول سـيب زمينـي هـستند . برخـي محصولات از قبيل آفتابگردان و چغندر به دليل تخليـه عناصـر غـذايي خـاك در تنـاوب بـا سيب زميني توصيه نمي شوند. قرار دادن سيب زميني با يونجه، ذرت، گنـدم و جـو در سـيكل تناوبي نتايج مطلوبي به همراه دارد. در صورت وجود و گسترش بيماري پوسيدگي تر ناشي از (Pythium )ن بايد سيب زميني را در تناوب با لوبيا قرار داد.
تاريخ كاشت
عملکرد سیب زمینی به میزان قابل توجهی تحت تأثیر شرایط آب و هوایی زمان تشکیل و توسعه غده ها می باشد. آب و هواي گرم در این دوره، تأثیر زیادي در کاهش عملکـرد دارد بنـابراین بایـد تـاریخ کشـت طوري انتخاب گردد که مرحله تشکیل و حجیم شدن غده ها، مقارن بـا آب و هواي گرم نباشد. سیب زمینی را می توان در دماي خاك بالاتر از 7 درجه سانتی گراد کشت نمود ولی مناسب تـرین دمـا ي خـاك بـراي کاشت غده هاي سیب زمینی، بین 10 تا 20 درجه سانتی گراد اسـت . در دماهاي کمتر از آن، مرحله سبز شدن طولانی شده و جوانه هاي ظریف در زیر خاك مـورد تهـاجم عوامـل خسـارت زا نظیـر رایزوکتونیـا قـرار می گیرند. در دماهاي بالاتر نیز شرایط لازم براي عوامل پوساننده غده فراهم شده و درصد بوته هاي سبز کاهش می یابد.
پیش جوانه دار کردن غده ها
غده هاي سیب زمینی براي تولید نیش هاي سفید رنگ، به مدت یک هفته در جعبه هاي چوبی به صورت یک یا دولایه، در تاریکی و تحت دماي 20-15 درجه سانتی گراد نگهداري می شوند. پس از این مرحله، براي تولید جوانه هاي نوري قوي و محکم به طول 2-1 سانتی متر، جعبه ها حدود یک ماه در معرض نور غیرمستقیم و در دماي 20-15 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی 85 درصد قرار داده می شوند. در صورت عدم دسترسی به جعبه، حدود یک ماه قبل از کشت، باید کف انبار یا محل مورد نظر را تمیز شده و غده هاي بذري حداکثر در دو لایه (با شرایط دمایی و رطوبتی روش قبل) روي هم قرار داده شوند.
عمق کاشت
عمق کاشت، تحت عواملی از قبیل شرایط آب و هوایی مختلف در زمان کاشت و برداشت، اندازه غده و بافت خاك تغییر نموده و عموماً بین 7 تا 20 سانتی متر متغیر می باشد (عموماً حدود 12 سانتی متر). در بافت هاي سبک تر و در مواردي که قسمت سطحی خاك خشک و یا دماي هوا خیلی زیاد است، غده بذري را می توان عمیق تر کاشت. کشت عمیق در مواردي که فصل رشد کوتاه و احتمال یخ زدن غده هاي تولید شده در اواخر فصل رشد وجود دارد بسیار مفید است.
تعداد بوته در هکتار
عملکرد سیب زمینی به طور مستقیم تحت تأثیر تعداد بوته در هکتار می باشد. در زراعت سیب زمینی، علاوه بر تعداد بوته، توجه ویژه به “تراکم ساقه در واحد سطح ” نیز ضروري می باشد . زیرا هر ساقه اصلی، عملاً یک بوته مستقل و کامل محسوب می شود. ساقه اصلی ساقه اي است که داراي ریشه نابجا بوده و مواد غذایی و آب را از طریق آنها دریافت می نماید. در تولید سیب زمینی خوراکی، تعداد مطلوب بوته گیاه در هر هکتار، حدود 53000 عدد (تراکم 75 در 25 سانتیمتر) می باشد.
مراحل رشد و نمو سیب زمینی
مراحــل رشــدی ســیب زمینی بــه پنــج مرحلــه تقســیم می شــود. طــول هــر یــک از ایــن مراحــل بــه شـرایط اقلیمـی، رقـم و مدیریـت زراعـی مزرعـه بسـتگی دارد. رشــد ســیب زمینی و زمــان وقــوع هــر مرحلــه، در مدیریــت عملیــات زراعــی مزرعــه بســیار مهــم اســت.
- مرحله رشد
- قبل از کاشت
- نوع کود
- کودهای اوره با پوشش گوگرد، فسفات و پتاسیم و کودهای مرغی
- میزان مصرف
- براساس آزمایش خاک
- نحوه مصرف
- همراه شخم و دیسک
- مرحله رشد
- زمان کاشت
- نوع کود
- کود هیومیک اسید و کودهای سه بیست
- میزان مصرف
- براساس آزمایش خاک
- نحوه مصرف
- بذرمال
- مرحله رشد
- رشد جوانه
- نوع کود
- کودهای حاوی نیتروژن
- طریقه مصرف
- آبیاری
- مرحله رشد
- رشد علفی
- نوع کود
- کودهای حاوی نیتروژن
- طریقه مصرف
- محلولپاشی یا آبیاری
- مرحله رشد
- غده زایی
- نوع کود
- کودهای پتاس بالا یا سولوپتاس و کودهای فسفر بالا
- طریقه مصرف
- محلولپاشی یا آبیاری
- مرحله رشد
- حجیم شدن غده ها
- نوع کود
- کودهای پتاسه
- طریقه مصرف
- محلولپاشی یا آبیاری
آفات و بیماری های سیب زمینی
كنه تار تن (Tetranychus spp)
كنه هاي تارتن با نام عمومي Spider Mites با كليسرهاي ميله اي خو د سلول برگ ها را پاره مي كنند و محتويات آن ها را مي خورند. اين خسارت موجـب تخريـب سـلول هـا و كـاهش سـبزينه در گياهـان ميزبـان مي شود. در قسمت هاي خسارت ديده ، ابتدا نقاط ريز و زرد رنگي ظاهر مي شوند با افـزايش تغذيه كنه ها، سلول هاي آسيب ديده به صورت لكه هاي زرد رنگ بر روي سطوح فوقاني و تحتاني برگ خسارت ديده ظاهر مي شوند و در نهايت برگ هاي خـسارت ديـده بـه رنـگ قهوه اي درآمده و ريزش مي كنند.