صفر تا صد کاشت نیشکر
مقدمه
- نام انگیسی Sugar cane
- نام علمی Saccharum officinarum
نیشکر از گیاهان مهم قندی است که کشت و کار آن سابقه طولانی دارد. نیشکر سرشار از قند است و در تهیه شکر سفید و قهوه ای مورد استفاده قرار می گیرد. آب نیشکر که سرشار از مواد مغذی ضروری می باشد، بسیار سالم و مفید است. ساقه نیشکر دارای 14 تا 17 درصد ساکارز بوده از ساقه نیشکر در تهیه کاغذ و مقوای ساختمانی، تخته صنعتی همچنین بعد از استخراج قند مالس و تفاله آن به عنوان محصول جانبی که که از آنها به ترتیب در تهیه الکل و تغذیه دام استفاده می شود.
نیازهای اساسی کاشت نیشکر
انتخاب بذر
قلمه انتخاب شده برای قلمه زدن معمولا چند ماه قبل از برداشت مزارع تازه کاشته شده و یا مزارع در حال رشد مجدد (پس از برداشت سال اول) انتخاب می شوند، چرا که قلمه ها در آن زمان رشد کافی داشته و به نحوی انتخاب می شوند که گیاه نیشکر یکنواخت و عاری از بیماری و آفات باشد. قلمه باید دارای حداقل 3 جوانه و بین 30 تا 60 سانتی متر طول داشته و همینطور در میانه آن دو گره باشد.
عمق کاشت
پس از آماده سازی قلمه ها، آن ها را به طور افقى در کف جوی ها می خوابانند و بر روى آن به ارتفاع 3 تا 7 سانتی متر خاک می ریزند.
میزان بذر
تعداد قلمه هاى نیشکر کاشته شده در هر هکتار بستگى به شرایط محیط، رقم گیاه، مقدار و چگونگى آبیاری، روش کاشت و سایر عوامل دیگر دارد اما در هر صورت پس از تهیه زمین و قلمه ها براى هر هکتار زمین حدود 15 تا 25 هزار قلمه مورد نیاز می باشد.
تراکم کاشت
روش کاشت مورد استفاده در مناطقی با بارندگی متوسط و مشکلات زهکشی، شامل ساخت شیار هایی به شکل “v” با عمق حدود 20-25 سانتی متر و با فاصله حدود 80-100 سانتی متر می باشد.
در مناطق با بارندگی کم، روش کاشت در بستر مسطح روشی ساده و ارزان است. با استفاده از کولتیواتور، شیار هایی با عمق کم (حدود ۸-۱۰ سانتی متر) در فواصلی بین ۷۵ تا ۹۰ سانتی متر باز می شوند.
تناوب زراعی
نیشکر یک گیاه منوکالچر است یعنى داراى تناوب نمی باشد و به تنهایى کشت می شود و پس از ۵-۶ سال دوره بهره بردارى به آیش گذاشته می شود و مجدداً کشت می شود. در هندوستان بین نیشکر، برنج می کارند.
زمان کاشت
زمان کشت نیشکر از منطقه ای به منطقه دیگر متفاوت است. کشت نیشکر متاثر از میزان بارندگی، خشکسالی و غیره می باشد .زمان مناسب کاشت نیشکردر خوزستان از نیمه دوم مرداد تا اواخر مهرماه می باشد. باید توجه داشت که کشت هاى که با تأخیر انجام شود در سال بعد کاهش محصول خواهد داشت.
دراستان مازندران،کشت نیشکر از اوایل بهار آغاز می شود.
- مرحله رشد
- قبل از کاشت
- نوع کود
- اوره و سوپرفسفات تریپل
- میزان مصرف
- براساس آزمایش خاک
- نحوه مصرف
- همراه شخم و دیسک
- مرحله رشد
- 4 تا 6 برگی
- نوع کود
- کود مرغی
- میزان مصرف
- 700 تا 1000 کیلوگرم در هکتار
- طریقه مصرف
- به صورت خاکی
- مرحله رشد
- رشد طولی
- نوع کود
- 10 52 10
- میزان مصرف
- 2 تا 3 کیلو در هکتار
- طریقه مصرف
- همراه با آبیاری
- مرحله رشد
- قبل از مرحله برداشت
- نوع کود
- کود پتاس بالا
- میزان مصرف
- 3 تا 5 کیلوگرم در هکتار
- طریقه مصرف
- به همراه آب آبیاری
آفات
کرم ساقه خوار نیشکرSesamia
کرم ساقه خوار نیشکر نام علمی Sesamia spp از آفات مهم نیشکر در منطقه هفت تپه خوزستان می باشد. به نظر می رسد که این حشره بومی خوزستان باشد و تا قبل از کشت مجدد نیشکر در این استان آفت مزبور روی گیاهان زراعی و علفهای هرز فعالیت داشته و سپس روی نیشکر منتقل و مستقر گردیده است.
لاروها درست از محل طوقه یا چند سانتیمتر بالای خاک با ایجاد سوراخ عمودی در ساقه نی وارد می شوند. این لاروها در مراحل اول دور تا دور ساقه را از داخل مورد تغذیه قرار داده سپس بطرف پائین یا بالا، دالان تغذیه ای خود را می سازند. دسته دیگر از لاروها از محل جوانه میانی وارد ساقه بوته مورد حمله می شوند. این لاروها اول مقداری از جوانه میانی تغذیه کرده و ارتباط جوانه میانی را با قسمت های غذا دهنده قطع می نمایند، سپس بطرف پائین در ساقه اصلی نفوذ می نمایند. این لاروها اغلب قبل از نفوذ به داخل جوانه میانی مقدار کمی از پارانشیم برگ نیز تغذیه می کنند. به طور کلی در هر دو حالت تغذیه الارو از جوانه میانی یا از قسمتهای زیرین ساقه بوته های جوان باعث خشکیدن جوانه میانی می گردد (dead heart) و این بوته های آلوده را می توان به آسانی از روی جوانه های خشکیده شان تشخیص داد.
روش های کنترل آفت:
كنه زرد نيشكر Tick Sugar cane
این کنه با نام علمی Oligonychos sacchari از طریق مکیدن کلروپلاست سلول های برگ به صورت مستقیم خسارت زده و باعث ضعف گیاه می شود. شیوع این آفت درفصل تابستان ماه های خرداد ،تیرومرداد همزمان با شروع رشد گیاه نیشکراتفاق می افتد .می توان گفت آب ماندگی ،لکه خشک وفاصله زیاد اینتروال کانون بسیار مناسبی را برای فعالیت این آفت می باشد.همچنین وجود گرمای شدید ورطوبت نسبی کم باعث طغیان این آفت می شود.
روش های کنترل آفت:
بیماری ها
سیاهک نیشکر Sugarcane Smut
بیماری سیاهک نام عامل قارچustilago scitaminea نیشکر در تمام گیاه سیستمیک است و به قسمت های مختلف گیاه حمله می کند (برگ، جوانه و ریشه). علایم این بیماری نیز مانند سیاهک های برگی غلات روی برگ نیشکر به خوبی مشخص است.
مقدار زیادی از بافت برگ از بین می رود و برگ مضمحل می شود. در اثر آلودگی معمولا رشد نی ها کند می شود و فاصله بین بندها کاهش می یابد و منجر به کوتاه ماندن طول عمومی نی می شود. گاهی ساقه های آلوده خشن، خشک و شکننده نیز می شوند. بندها قطر طبیعی خود را به دست می آورند ولی ساقه کمی باریک می ماند. بندهای بالایی اغلب عاری از جوانه می شوند و مجموعه فاصله بین بندهای انتهایی از حالت ساقه خارج شده و به شکل شلاق در می آیند، که معمولا پیچ خورده و رنگ سیاه به خود می گیرند.
روش های کنترل آفت:
بیماری کوتولگی راتون نیشکر Raton Stunting Disease
عامل بیماری باکتری Leifsonia xyli subsp. xyliدر اثر فعالیت باکتری عامل بیماری، وجود رزین، صمغ و تایلوز، دستجات آوند مخصوصا در محل گره های تحتانی ساقه های نیشکر مسدود گردیده و در اثر این عارضه حرکت آب و املاح غذایی به قسمت فوقانی کاهش می یابد. متعاقبا فواصل میانگره ها وقطر ساقه های آلوده کاهش یافته، این امر منجر به کاهش محصول در سطح اقتصادی می شود
روش های کنترل آفت:
علف های هرز
طولانی بودن دوره رشد نیشکر سبب می شود که علف های هرز متنوعی در آن رویش کنند که از مهم ترین آن ها قیاق، پنیرک و اویار سلام می باشد.