صفر تا صد کاشت کنجد
مقدمه
کنجـد با نام علمی Sesamum indicum از خانــواده Pedaliaceae ، گیاهی اسـت کـه به صـورت بوته ای مســتقیم بــه ارتفــاع هفتــاد تــا بیــش از 180 ســانتی متر رشــد می کنــد و ریشــه های آن توســعه عمـودی و افقـی دارنـد. کشــت کنجــد بــه ســبب تحمــل آن بــه تنــش خشــکی و گرمــای شــدید در اقلیــم گــرم و خشــک کشــور مثــل اســتانهای خوزســتان، سیســتان و بلوچســتان، جیرفــت، یــزد، کرمــان، فــارس و هرمــزگان و اقلیــم گــرم و مرطــوب ماننــد اســتان های گلســتان، مازنــدران، گیــان و اردبیـل( دشـت مغـان) متـداول اسـت.
ایــن گیــاه افــزون بـر جایـگاه بسـیار خـوب در الگـوی زراعـی کشـور و به ویـژه در اســتان گلســتان، بــه ســبب ارزش تغذیــه ای و کاربــرد وســیع در صنایــع غذایــی، اهمیــت بســیاری دارد. روغــن کنجــد بــه نــام ملکــه روغن هــا شــهرت دارد زیــرا دانــه کنجــد حــدود 25 درصــد پروتئیــن و 45-60 درصــد روغــن بـا کیفیـت بـالا دارد.
نیازهای اساسی کاشت کنجد
تناوب زراعی
در اسـتان گلسـتان، کنجد پس از برداشـت نخودفرنگی، باقــلا، اســفناج، شــاهی، تربچــه، ســیب زمینی در نیمــه اول اردیبهشــت ماه و پــس از برداشــت کلــزا در نیمــه دوم اردیبهشـت ماه و نیـز پـس از برداشـت گنـدم و جـو از نیمـه دوم خردادمــاه تــا نیمــه اول تیرمــاه کشــت می شــود. در برخــی از محصــولات متنــاوب بــه ســبب نداشــتن آفــات، بیماری هــا و علف هــای هــرز مشــترک (ماننــد گنــدم و جــو) آفــات، بیماری هــا و علف هــای هــرز راحت تــر مهــار می شــوند.
میزان بذر مصرفی
میـزان بـذر مصرفـی بنـا بـر تراکـم بوتـه در واحـد سـطح، وزن هـزار دانـه، درصـد جوانه زنـی بـذر، نحـوه تهیـه بسـتر بـذر، اسـتفاده از ادوات مناسـب کاشـت و ماننـد آن متغیـر اســت؛ به طوریکــه بــر اســاس مــوارد ذکــر شــده و فرآهــم آمــدن همــه شــرایط یادشــده، میــزان بــذر مصرفــی بــرای کشــت یــک هکتــار کنجــد بــا اســتفاده از ردیف کارهــای پنوماتیــک و ردیف کارهــای ســطلی، بــا مــوزع مخصــوص بــذر کنجــد از 2 تــا 3 کیلوگــرم بــوده و مقــدار بــذر لازم بــا اســتفاده از خطی کارهــا و ریزدانه کارهــا از 4 تــا 6 کیلوگــرم متغیـر اسـت.
روش و عمق کاشت
بعلت اينكه دانه كنجد در مراحل اوليه رشد و جوانه زدن خيلي حساس و ضعيف مي باشد در اماده كردن زمين قبل از كاشت بايد نهايت دقت را معمول داشت . زمين بايد كاملا عاري از گياهان هرز بوده گرم و مطلوب باشد . چنانچه كشت با آبياري باشد زمين بايد بخوبي تسطيح گردد . شيب طوري تعبيه گردد كه آب در هيچ قسمتي از زمين روي بستر بذر را نگيرد و خطر سله بستن در مرحله جوانه زدن و رويش گياه وجود نداشته باشد . بسته به نوع خاك عمق كاشت تغيير مي كند و معمولا بين ۲ تا۵ سانتي متر متغيير است . عمق كاشت همچنين بسته به زمان كاشت و ميزان رطوبت خاك تغيير مي نمايد .
تراکم بوته و فاصله کاشت
براي کاشت کنجد به علت متفاوت بودن تیپ شاخه بندي گیاه فاصله بین خطوط از 45 تا 70 سـانتیمتر متغیر است. فاصله بوته ها در روي خطوط کمتر از 5/2 سانتیمتر و بیشتر از 15 سانتی متر توصیه نمی شود. براساس تراکم هاي مختلف و وزن هزار دانه متفاوت میزان بذر مورد نیاز در هکتار متغیر می باشـد لکـن بطور کلی میزان بذر مصرفی جهت کشت یک هکتار از 4 تا 6 کیلوگرم نوسان دارد .
مراحل رشد و نمو کنجد
- مرحله رشد
- قبل از کاشت
- نوع کود
- کود گرانوله اوره، فسفات ، پتاسیم ، گوگرد جامد و کودهای دامی پوسیده و یا کود مرغی و کودهای زیستی
- میزان مصرف
- براساس آزمایش خاک
- نحوه مصرف
- همراه شخم و دیسک
- مرحله رشد
- جوانه زنی
- نوع کود
- کود های فولویک اسید
هیومیک اسید
اوره فسفات
- میزان مصرف
- 50 تا 100 گرم در 100 لیتر آب
5 تا 10 کیلوگرم در هکتار
15 کیلوگرم در هکتار
- نحوه مصرف
- بذر مال
آبیاری
آبکود
- مرحله رشد
- رشد رویشی
- نوع کود
- Npk 20 20 20
کود ازت بالا
- طریقه مصرف
- آبیاری
آبیاری
- مرحله رشد
- گلدهی
- نوع کود
- کلسیم و روی
هیومیک اسید
Npk 10 52 10
- میزان مصرف
- 2 در هزار لیتر آب
1 تا 2 کیلوگرم در هکتار
10 کیلوگرم در هکتار
- طریقه مصرف
-
آبیاری
- مرحله رشد
- پرشدن کپسول
- نوع کود
- پتاسیم
Npk 8 5 44
- میزان مصرف
- 1 تا 1.5 لیتر در هزار لیتر آب
20 کیلو گرم در هکتار
- طریقه مصرف
- محلول پاشی
آبیاری
خشککردن و ذخیرهسازی
کنجد میتواند در دمای اتاق تا ۵ سال بدون اینکه آسیبی به آن وارد شود، نگهداری گردد. دمای انجماد به دانۀ کنجد آسیب میزند و بازارپسندی آن را کاهش میدهد. رطوبت باقیمانده در دانههای کنجد باید کمتر از ۱۰ درصد باشد تا از بیماریهایی که در اثر رطوبت ایجاد میشود، جلوگیری شود.
آفات و بیماری های کنجد
زنجــره کنجــد Sesame leaf hopper
پورههای این آفت که با نام علمیEmpoasca decipiens Paoli در زیر برگها یافت میشوند. پورهها و حشرات بالغ شیرۀ موجود در بافت گیاه را میمکند و از این طریق به گیاه خسارت وارد میکنند.
شدت خسارت این آفت بستگی به زمان بروز آن دارد. خسارت زا ترین نسل زنجرک مربوط به بهار است که علاوه بر تغذیه عامل انتقال بیماریهای ویروسی و فیلودی نیز میباشد.
علائم خسارت این حشره بهصورت کوتاه ماندن بوته، کوچک ماندن برگها، گلها و غلافهای بدون بذر و بدون توانایی باروری ظاهر میشود. در اثر تغذیۀ زنجرکها برگها عمدتاً به رنگ قهوهای یا زرد درآمده، روی آنها لکههای سبز تشکیل میشود.
روش های کنترل آفت:
پروانه بذرخوار کنجد Sesame leaf roller
پروانه بذرخوار کنجد با نام علمیAntigastra catalaunalis Dup که به سوراخکننده غلاف معروف است، تخمهای خود را به صورت تکی یا چندتایی در جوانههای انتهایی بوتهها قرار میدهد. لاروها پس از تفریخ تخم، به وسیله تارهای ابریشمی، برگهای کنجد را به هم میچسبانند و در داخل برگها شروع به تغذیه میکنند. در زمان ظهور غنچهها و کپسولها، برگها را رها میکنند و از غنچه و کپسول و از دانههای کنجد تغذیه میکنند. حداکثر خسارت این آفت بر روی کپسولها است.
روش های کنترل آفت:
کــرم برگخــوار Egyptian cotton leaf worm
این آفت با نام علمی ،Spodoptera بیشتر در مناطق گرمسیر و نیمه گرمسیر فعالیت دارد به همین دلیل در بخشهای جنوبی کشور شیوع بیشتری دارد. تغذیۀ لاروهای سن ۱ از سطح زیرین برگ است و در سنین بعدی به روی برگ میآیند و از تمام قسمتهای برگ تغذیه میکنند بهطوریکه تنها رگبرگها باقی میمانند. لاروها به بخشهای دیگر گیاه نیز حمله میکنند. دامنۀ میزبانی این آفت بسیار وسیع است و شامل گیاهان زراعی بسیاری از جمله بادمجان، پنبه، پیاز و … میشود
روش های کنترل آفت:
شب پره زمستانه اگروتیس
خسارت این آفت در مرحلۀ لاروی بهصورت تغذیه از برگ، ساقه، ریشه و طوقۀ گیاه صورت میگیرد. فعالیت لاروها شبهنگام بیشتر است و در ساعات روز پنهان میشوند. دامنۀ میزبانی این حشره گسترده است و شامل گیاهان زراعی و برخی گونههای علفهای هرز میشود.
روش های کنترل آفت:
بیماري پژمردگی یا بوته میري
رایج ترین بیماري کنجد در ایران بوته میري است و در هر مرحله از رشد می تواند گیاه را آلـوده نمایـد . پژمردگی ناگهانی بوته ها و خشک شدن آنها ویژگی مشـخص ایـن بیمـاري مـی باشـد کـه بعلـت نفـوذ رشته هاي قارچ به داخل آوندها و مسدودشدن آنها پدید می آید . اولین علائم بیماري مشاهده برگ هـاي زرد غیر طبیعی روي گیاه است که به تدریج از گیاه جدا می شوند . در مراحل پیشرفته بیماري تمام گیاه خشک می شود و در صورتی که آلودگی شدید نباشد یا در مراحل انتهایی رشد پدید آید فقـط نیمـی از گیاه پژمرده می شود . آبیاري بی رویه ، غرقاب شدن بوته ها و زهکش نداشتن زمین و نیز عدم رعایـت تناوب صحیح سبب تشدید بیماري می گردد. بدلیل خاکزي بودن بیماري فوق با بکارگیري روش هاي به زراعی مانند کشـت ردیفـی مـی تـوان میـزان آلودگی و صدمات آن را کاهش داد . ضدعفونی بذور قبل از کاشت با قارچکش هاي بنومیل 1 % و کاپتان 2 %در کنترل میزان بیماري موثر می باشد .
بیماري گــــل سبــــز Green flowering disease of Sesamum
یکی از مهم ترین بیماری ها که نام عامل باکتری Sesamum indicum Lدر زراعت کنجد می باشد و ظهور گل هاي غیر عادي و برگی شدن اجزاء گـل که در جریان پیشرفت بیماري حاصل می شود از علائم آن می باشد . در بوته هـایی کـه پـس از گلـدهی آلوده می شوند ظهور علائم بعد از تشکیل کپسول هاست . در این بوته ها اکثر کپسول ها شکافته شده و دانه درون آنها سبز می ماند . کپسول هاي ظاهراً سالم در این بوته ها حاوي دانه هاي چروکیده ، پوك و بدمزه هستند . عامل بیماري که محدود به آوندهاي آبکش می باشد شبه مایکوپلاسما گزارش گردیـده اسـت .
انتقـال آن توسط زنجره صورت می گیرد و به همین دلیل سمپاشی بـر علیـه حشـرات در کنتـرل بیمـاري مـوثر است. زنجرک آلوده به عامل بیماری حداقل با نیم ساعت تغذیه از گیاه سالم قادر به انتقال عامل بیماری به آن میباشد.
روش های کنترل بیماری:
لکه برگی آلترناریایی
علائم بیماری در ابتدا به شکل لکه های گرد تا نامنظم به قطر ۱ تا ۸ میلیمتر روی برگ ها مشاهده می شود. لکه ها به تدریج توسعه می یابند، تیره می شوند و متحدالمرکز و موج دار می شوند. از به هم پیوستن لکه ها ممکن است بخش وسیعی از سطح برگ خشک شود. روی ساقه ها و غلاف ها نیز لکه های آبسوخته و قهوه ای رنگی ایجاد می شود.
گیاهان آلوده به دلیل برگ ریزی شدید و آلودگی ساقه دچار مرگ می شوند. عامل بیماری قارچ آلترناریا سزامی sesami Alternaria است کشت ارقام مقاوم، ضدعفونی بذور، جمع آوری و از بین بردن بوته های بیمار و سمپاشی بوته های آلوده با قارچ کش هایی نظیر داکونیل به نسبت 1 تا 2 در هزار به منظور کنترل بیماری توصیه می شود.
علف هاي هرز کنجد
ازآنجایی که سرعت رشد علف های هرز در مناطق گرم بسیار سریع ولی رشد اولیه گیاهچه کنجد آهسته است، گیاه کنجد رقیب بسیار ضعیفی برای علف های هرز محسوب می شود و به بستر بذری عاری از علف های هرز نیاز دارد. بنابراین کنترل علف های هرز در مزارع کنجد از اصول اصلی افزایش عملکرد است.
مهم ترین علف های هرز مزارع کنجد عبارت اند از اویارسلام، پیچک صحرایی، سوروف، خرفه، خارشتر، کهورک، گوش بره، تاجریزی و انواع ارزن وحشی