صفر تا صد کاشت شاهدانه
- نام انگلیسی Hemp
- نام علمی Cannabis sativa L.
مقدمه
شاهدانه گیاهی دو پایه، علفی، یک ساله به ارتفاع یک تا سه متر و دارای ارقام و فرم های مختلف با بوی مطبوع و قوی است. این گیاه برگ هایی متقابل در طول ساقه دارد ولی هرچه به انتهای ساقه نزدیک شویم، برگ ها وضعیت منفرد پیدا می کنند. این گیاه یکی از بهترین منابع فیبر طبیعی است. جنس Cannabis درایران یک گونه دارد که به صورت زراعی جهت استفاده از دانه آن کاشته می شود.
نیازهای اساسی کاشت شاهدانه
تناوب زراعی
شاهدانه مانند گیاهان وجینی بهتر است در اول تناوب قرار گیرد زیرا علاوه بربالا رفتن کیفیت و کمیت محصول بعد از شاهدانه زمین کاملاً تمیز است وگیاه بعد که در تناوب قرار می گیرد محصول خوبی تولید خواهد نمود. بهتر است بعد از شاهدانه گندم کاشته شود همچنین می توان دو سال بطور متوالی در یک زمین شاهدانه کاشت.
تاريخ كاشت
بیشترین عملکرد دانه شاهدانه از تاریخ کاشت 10 اردیبهشت بدست آمد و با تاخیر 20 روزه در کاشت از 10 به 30 اردیبهشت، وزن هزار دانه و عملکرد دانه به طور معنی دار کاهش یافت.
میزان بذر
میزان بذر مورد استفاده بر حسب نوع برداشت محصول متفاوت است اگر می خواهید بذر این گیاه برداشت کنید ۶۰-۷۰ کیلوگرم بذر برای هر هکتار کافی است و اگر هدف شما از کاشت این محصول تولید کردن الیاف است ۱۰۰ کیلوگرم بذر برای هر هکتار مورد نیاز است.
عمق کاشت
بذرها را در فواصل 15 تا 17 سانتی متری از هم و در عمق 2 تا 3 سانتی متری خاک بکارید.
تراکم کاشت
فاصله مناسب برای کاشت نیز برحسب نوع برداشت محصول متفاوت است. برای برداشت محصول بذر شاهدانه فاصله بین خط های کشت ۶۰سانتی متر و فاصله گیاهان ۱۵ سانتی متر باید باشد. همچنین فاصله مناسب برای کشت الیاف شاهدانه، فاصله بین خط های کشت ۸۰ سانتی متر و فاصله گیاهان ۲۰ سانتی متر می باشد. با افزايش تراكم بوته در شاهدانه قطر ساقه به طور معني داري كاهش می یابد.
انتخاب بذر
بذری که برای کاشت انتخاب می شود باید پاک، عاری از هرگونه بذر علف هرز و بذور آلوده به قارچ و دیگر عوامل بیماری زا، سالم و دارای قوه نامیه و درصد جوانه زنی بالا باشد.
مراحل رشد شاهدانه
- مرحله رشد
- قبل از کاشت
- نوع کود
- اوره
تریپل فسفات
سولفات پتاسیم
- میزان مصرف
- 60 الی 100 کیلوگرم در هر هکتار
100 الی 120 کیلوگرم در هر هکتار
100 الی 150 کیلوگرم در هر هکتار
- نحوه مصرف
- زیر شخم
- مرحله رشد
- 4 تا 6 برگی
- نوع کود
- اوره
- میزان مصرف
- 60 تا 100 کیلوگرم در هر هکتار
- نحوه مصرف
- آبیاری
- مرحله رشد
- گلدهی
- نوع کود
- کود 10 52 10
- میزان مصرف
- 2 تا 3 کیلو در هکتار
- نحوه مصرف
- آبیاری
آفات شاهدانه
کرم غوزه پنبه Helicoverpa armigera
لارو این آفت از پارانشیم برگ تغذیه کرده سپس به غنچه، برگ، گل و غوزه حمله می کند. تغذیه آفت از غوزه ها موجب کوتاه شدن الیاف و کاهش کمیت و کیفیت الیاف شده و ارزش اقتصادی خود را از دست می دهند. هر لارو بین 15 تا 20 غوزه را مورد حمله قرار می دهد. زیان آفت در پنبه کاری ها در نسل دوم و سوم شدید می باشد. حداکثر خسارت از اواسط تیرماه تا اواسط مهر ماه و مصادف با حداکثر ظهور غنچه، گل و غوزه در مزارع پنبه ایجاد می شود.
روش های کنترل آفت:
برای تعیین بهترین زمان مبارزه استفاده از روش های پیش آگاهی و تله های جنسی، فرمونی، نوری و مشاهده چشمی ضروری است. برای آغاز مبارزه شیمیایی وجود یک عدد لارو در ده بوته و سپس تا اواسط مرداد ماه آلودگی یک درصد اعضا میوه دهنده ضروری می باشد. سموم مورد استفاده شامل کوراکرون، آوانت، سومی پلئو، پروتئوس و لوفنورون طبق نظر کارشناس می باشد.
علاوه بر مبارزه شیمیایی می توان از روش های زراعی مانند شخم عمیق ، جمع آوری بقایا، استفاده از هورمون و برگ ریز در زمان مناسب استفاده نمود.
بیماری ها شاهدانه
پوسیدگی فوزاریومی شاهدانه Fusarium Cannabis
- نام عاملOxysporumFusarium
پوسیدگی فوزاریومی شاهدانه در مراحل مختلف رشد با علائم زردی، رشد کوتاه مدت، پژمردگی و نکروز برگ ها، قهوه ای شدن ریشه ها می شود.
در مراحل پیشرفته توسعه بیماری، نکروز برگ ها و مرگ ساقه منجر به مرگ گیاهان شد.
در منطقه تاج بسیاری از گیاهان بیمار، ساقه پوسیده بود و رشد میسلیوم سفید مشهود بود.
در زخم های هرس، رشد میسیلیوم به رنگ سفید مایل به صورتی تحت شرایط رطوبت نسبی بالا دیده می شود.