صفر تا صد کاشت ماش

مقدمه

  • نام انگلیسی Mung bean
  • نام علمی Vigna radiate

پس از غلات دومين منبع غذايي بشر، حبوبات است. ماش با ٢٤درصد پروتئين به عنوان يك منبع گياهي غني از پروتئين بـه شـمار مي رود. ماش گياهي گرمسيري است و نسبت به ساير حبوبات به گرما مقاوم تر است و خشكي را تا حدودي تحمل مي نمايد. سطح زير كشت ماش در دنيا در سال 2020 حدود ٦ ميليون هكتار و توليد آن حدود ٣ ميليون تن مي باشد. هندوستان بزرگترين توليد كننده ماش در جهان و پس از آن چين و ميانمار مي باشند. سطح زير كشت ماش در ايران ١٦١٦٧ هكتار با ميزان توليد ١١٦٦١ تن مي باشد.

نیازهای اساسی کاشت ماش

  • خاک

    به طور معمول ماش را در خاك هايي كه گياهان خانواده غلات در آن كشت گرديده يا آيش بوده است كشت مي كنند. مناسب ترين خاك براي كشت آن خاك هاي سبك و غني از مواد آلي و خاك هاي لومي با زهكشي مناسب است. اسيديته مناسب خاك براي كشت ماش -٧/٥ ٦/٥ مي باشد.

  • دما

    ماش گیاهی گرمسیری است که در دمای بالاتر از 16 درجه سانتی گراد رشد می کند و در دمای -1 از بین می رود. مجموع درجه حرارت لازم برای رشد و نمو ماش 2000 درجه روز است. دمای لازم برای جوانه زنی بذر ماش 8 درجه سانتی گراد و دمای مناسب رشد و نمو آن 30 درجه سانتی گراد می باشد.

  • آبیاری

    ماش در مرحله گلدهي و پر شدن دانه به كمبود رطوبت خاك حساس است و در اين مراحل آبياري حتماً بايد انجام شود. تنش آبياري عملكرد بيولوژيك و بذر را شديداً تحت تأثير قرار مي دهد. اولين آبياري قبل از كشت (هيرم كاري) مي باشد. بسته به نوع خاك و شرايط اقليمي منطقه ماش در طول دوره رشد خود نياز به ٥٠٠٠ -٤٠٠٠ متر مكعب آب نياز دارد.

    با توجه به دماي هوا در فصل كشت ماش جهت توليد حداكثر عملكرد دانه و در صورت فراهم بودن آب، آبياري گياه ماش هر ١٠ روز و در صورت كمبود آب هر دو هفته يك بار صورت گيرد.

  • نور

    گیاه ماش برای رشد خوب و باردهی مناسب به نور کافی احتیاج دارد ولی در مکان های نیمه سایه تا سایه نیز می تواند رشد کند. ماش را اغلب جزء گیاهان روز کوتاه می دانند. روزهای بیش از ۱۴ ساعت برای رشد این گیاه مناسب نیست. و ضمنا ژنوتیپ، طول مدت روشنائی و دمای مورد نیاز آنها زود رسی نسبی در ماش را مشخص می کند. بطور کلی اگر روزها بلند باشند رشد نمو آن به تعویق می افتد.

تناوب زراعی

توانایی تثبیت بیولوژیکی نیتروژن، دوره کوتاه رشد، تولید علوفه خوش خوراک با قابلیت هضم بالا و قابلیت سیلو کردن، از مزیت های قابل توجه ماش برای ورود به تناوب زراعی مناطق مختلف محسوب می شود. استفاده از ماش در تناوب باعث حاصلخیزی مزرعه می شود.

عمق مناسب كاشت

عمق مناسب براي كشت ماش ٣ تـا ٥ سانتي متر است. اگر عمق كاشت زياد باشد باعث غيريكنواختي سطح سبز مزرعه مي شود. هرچه عمق كاشت بيشتر باشد، درصد جوانه زني كمتر مي شود. در خاك هاي با بافت سنگين عمق كاشت نبايستي بيش از ٣ سانتي متر باشد.

تاریخ کاشت

بهترين تاريخ كاشت در مناطق مرکزی ١٥ فروردين ماه بوده و كاشت در اين تاريخ باعث توليد بالاترين عملكرد مي گردد. ماش پنج روز بعد از كشت در تاريخ ٢٠ فروردين جوانه مي زند. در صورت تاخير در كشت تا اواسط ارديبهشت كشت قابل انجام است.

مناسب ترین تاریخ کشت ماش در مناطق جنوبی کشور در اواسط تا اواخر تیر ماه می باشد. در این تاریخ کاشت، گلدهی در شهریور ماه اتفاق می افتد، بنابراین به دلیل کمتر شدن دما در شهریور ماه ریزش گل ها کاهش یافته و عملکرد دانه افزایش می یابد.

ميزان بذر مصرفي

در صورتي كه بستر بذر با رعايت دستور عمل فني به نحوه صحيحي نرم و در زميني با زهكشي مناسب و در تاريخ كاشت ١٥ فروردين كشت شود ميزان بذر لازم با رديف كار غلات ٣٠ تا ٣٥ كيلوگرم در هكتار و در صورت كشت دستي ٤٠ تا ٤٥ كيلوگرم در هكتار بذر مورد نياز است.

انتخاب بذر

بذري كه براي كشت ماش در نظر گرفته مي شود، مانند بذر ساير نباتات زراعي بايستي داراي خصوصياتي جهت كشت مناسب باشد. بذر تهيه شده بايد داراي قوه ناميه بالايي براي جوانه زدن باشد، شكسته و نارس نباشد، بذر انتخاب شده كاملاً خالص و يكنواخت و عاري از علف هرز باشد. داراي قدرت توليد شاخه و سرعت رشد بالايي باشد. براي جلوگيري از سرايت بيماري هاي قارچي، مي توان بذرها را قبل از كشت با قارچ كش هاي كاپتان يا تيرام با غلظت دو در هزار ضدعفوني كرد.

تراکم کاشت

فاصله بين خطوط با توجه به فراهمي نور خورشيد در كشت رديفي ٤٠ سانتيمتر و فاصله روي خطوط ١٠ سانتيمتر در نظر گرفته مي شود.

مراحل رشد ماش

  • قبل از کاشت
  • مرحله رشد
  • قبل از کاشت
  • نوع کود
  • کود اوره

    کود فسفاته

    کود پتاسه

    کود مرغی

  • میزان مصرف
  • 100-150 کیلوگرم در هکتار

    100-150 کیلوگرم در هکتار

    50-100 کیلوگرم در هکتار

    1000-1500 کیلوگرم بر هکتار

  • نحوه مصرف
  • قبل از شخم
  • بذر مال

    برای رشد سریع تر و افزایش مقاومت بذر در برابر تنش های زنده و غیرزنده  قبل از کاشت بذر می توان با هیومیک اسید به میزان 2 تا 3 کیلو به ازای 100 کیلوگرم بذر بذرمالی را انجام داد.

  • جوانه زنی

    بعد از کاشت، بذر در خاک جوانه می‌زند. رطوبت منجر به باز شدن پوشش دانه می‌شود. این بدان معنی است که پوسته سخت نرم شده و شکافته می‌شود. ریشه‌ها به سمت پایین شروع به رشد می‌کنند و یک شاخه به سمت بالا رشد می‌کند.

  • 6 تا 8 برگی

    به تدریج در این مرحله با تولید اندام هوایی و سبزینه گیاه سطح جذب افزایش پیدا کرده و گیاه با انجام فتوسنتز شروع به تولید ماده خشک می کند. نیاز گیاه در این مرحله به سه عنصر اولیه( ازت، فسفر و پتاسیم) زیاد می باشد و برای فعالیت نیازمند تامین این منابع است. با توجه به گره هایی که در ریشه حبوبات جهت جذب نیتروژن محلول وجود دارد کوددهای حاوی ازت نسبت به سایر محصولات کمتر مورد نیاز است.

  • مرحله رشد
  • 6 تا 8 برگی
  • نوع کود
  • کلات آهن

    20 20 20

  • میزان مصرف
  • 20 تا 30 کیلوگرم بر هکتار

    20 تا 30 کیلوگرم بر هکتار

  • طریقه مصرف
  • به صورت آبیاری
  • رویش کامل بوته‌ها

    این مرحله توصیه به استفاده از اسید هیومیک ها می تواند بسیار موثر باشد و باعث رشد سریع تر آن شود زیرا گیاه بیشترین مقدار ماده غذایی خود را از خاک تامین میکند و هیومیک اسیدها علاوه بر تحریک رشد باعث ایجاد شرایط مناسب در خاک و اطراف ریشه و جذب بیشتر مواد مغذی  از طریق  اتصال به آنها می شوند.

  • مرحله رشد
  • رویش کامل بوته
  • نوع کود
  • هیومیک اسید
  • میزان مصرف
  • 2 تا 3 کیلوگرم در هر هکتار
  • طریقه مصرف
  • آبیاری
  • گلدهی

    در مرحله گلدهی و تشکیل میوه، نیاز به فسفر و کودهای ریزمغذی به همراه آمینو اسیدها می باشد که فرایند گلدهی را بهتر و از طرفی تعداد تبدیل گل به میوه هم بیشتر می شود.

  • مرحله رشد
  • گلدهی
  • نوع کود
  • NPK با فسفر بالا مانند 12 12 36

    هیومیک اسید

  • میزان مصرف
  • 2-3 کیلوگرم بر هکتار

    20 – 10 لیتر

  • طریقه مصرف
  • محلول پاشی

    آبیاری

  • غلاف بندی

    با توجه به میزان پتاس قابل دسترس موجود در خاك، افزودن سطوح مختلف کود پتاسیم در این مرحله  تاثیر زیادی در میزان برداشت، افزایش دانه بندی و عملکرد دانه خواهد داشت.

  • مرحله رشد
  • غلاف بندی
  • نوع کود
  • 12 12 36
  • میزان مصرف
  • 20 تا 30 کیلوگرم در هکتار
  • طریقه مصرف
  • آبیاری
  • دانه بندی

    استفاده از کودهای پتاسیم در پر شدن و افزایش کیفیت دانه ها کمک کننده می باشند.

  • مرحله رشد
  • دانه بندی
  • نوع کود
  • سولوپتاس
  • میزان مصرف
  • 6 تا 8 لیتر در هکتار
  • طریقه مصرف
  • آبیاری
  • رسیدگی دانه

    برداشت محصول ماش پس از خشك شدن غلاف ها و سفت شدن دانه ها موقعي كه غلاف ها زرد يا سياه و خشك شدند صورت ميگيرد. اين زمان معمولا ٦٠ روز پس از كاشت مي باشد. به منظور جلوگيري از ريزش دانه ها و بدست آوردن محصول بيشتر غلاف ها را در چند چين با دست برداشت مي كنند و در چين آخر، كل مزرعه ماش را همراه با بوته كامل برداشت مي كنند. محصول برداشت شده بايد بلافاصله بوجاري شده و در انبارهاي خشك با تهويه مناسب نگهداري شود.

آفات ماش

شـته

کلونی شته ها روی بافت در حال رشد گیاه عدس از جمله ساقه، غلاف و برگ ها از شیره گیاهی تغذیه می کنند و سبب اختلال در رشد گیاه می شوند. شته ها در تراکم زیاد، سبب کاهش ریشه و نیز کاهش تعداد گرههای ریشه می شوند. گیاه، تغییر شکل داده و میزان تولید محصول کاهش می یابد. تغذیه از شیره گیاهی همزمان با ترشح عسلک و همچنین رشد قارچ مولد دوده است. همچنین شته ها به طور غیرمستقیم نیز از راه انتقال عوامل بیماریزای ویروسی، خسارت می زنند.

مدیریت چنانچه جمعیت بالا باشد، برای مدیریت این آفات استفاده از حشره کش های اکسی دیمتون متیل به میزان  1 تا 1.5  لیتر در هکتار، دیمتوات  1 تا 1.5  لیتر در هکتار و آسفیت 0/75  کیلوگرم در هکتار می توان استفاده کرد.