شمعدانی Geraniums
- نام علمی Pelargonium
گل شمعدانی گیاه علفی، یکساله یا چندساله و پایا هستند و از دسته گیاهانی است که هم در باغچه و فضای باز و هم در گلدان و محیط آپارتمان به خوبی رشد میکند
شرایط نگهداری گل شمعدانی
• نور
برای اینکه شمعدانی بیشترین گل ممکن را بدهد آن را در محلی قرار دهید که بین 4 تا 6 ساعت نور خورشید را دریافت کند.
شمعدانی را میتوان به عنوان یگ گیاه خانگی یا گل زینتی کاشت. در طول فصلهای گرم سال میتوان این گیاه را در بیرون از خانه و محلی نورگیر قرار داد.
• دما
دمای معتدل رو به خنک نیز بسیار مورد علاقه آن هاست. بنابراین بهترین دما برای مراقبت از شمعدانی ها نیز 13 تا 18 درجه سانتی گراد است. هوای بیش از 40 درجه باعث نابودی برگ ها و هوای منفی صفر نیز باعث یخ زدگی آن ها می شود.
• آبیاری
به طور کلی باید به یاد داشته باشید شمعدانی جزء گیاهان آپارتمانی است که از آبیاری زیاد خوشش نمی آید و باعث آسیب به ریشه های آن می شود. علاوه بر این این آب بیش از حد باعث شل شدن برگ ها و بیمار شدن شمعدانی می شود. بنابراین بهترین طریقه و طرز نگهداری و آبیاری گل های شمعدانی در حیاط خانه و باغچه منزل به این صورت است که بگذارید خاک باغچه خشک شود و آبیاری را مجددا انجام دهید.
.
• رطوبت
حداقل رطوبتی که شمعدانی می تواند تحمل کند بین ۴۰ تا ۶۰ درصد هست.که برای تامین این میزان رطوبت می توانید با ساخت جزیره یا غبارپاشی رطوبت مورد نیاز گیاه رو فراهم کنید.
• خاک
خاکی برای شمعدانی مناسب است که کمی سنگین باشد. این خاک را اگر متشکل از ده قسمت در نظر بگیرید، باید شامل دو قسمت خاکبرگ، چهار قسمت خاک باغچه، دو قسمت کود دامی پوسیده و دو قسمت شن باشد.
• کود دهی و تغذیه
برای نگهداری گل شمعدانی حتما از کود استفاده کنید و گیاه خود را در فصل های گرم سال تغذیه کنید ولی در زمستان سعی کنید کوددهی انجام ندهید. می توانید برای تغذیه گیاه از کود کامل ماهی یکبار استفاده کنید. توجه داشته باشید کود و آبیاری بیش از حد، باعث رشد رویشی(علفی) زیاد و کاهش تعداد گل می شود .از کود های سبک استفاده کنید . از کود ۲۰-۲۰-۲۰ نصف دوز توصیه شده هر سه هفته یکبار در طول فصل رشد (بجز زمستان) روی خاک گلدان بریزید.
اگر گیاه شما گل نمی دهد و یا بعد از گلدهی گل ها خشک می شوند نشون دهنده خاک فقیر است که می توانید برای رفع مشکل از کود ۱۲۱۲۳۶ استفاده کنید.
• گلدان
بهترین گلدانی که می توانید برای نگهداری از گل شمعدانی استفاده کنید، گلدان های سفالی است ته آن نیز سوراخ هایی برای خروج آب ایجاد شده باشد. اندازه گلدان نیز باید کاملا اندازه ریشه باید. بهترین زمان تعویض آن نیز زمانی است که ریشه ها کاملا رشد کرده اند و از زیر گلدانی بیرون زده اند یا گلدان را شکسته اند. زودتر از آن به هیچ عنوان دست به تعویض گلدان نزنید.
• هرس
در میان گل ها و گیاهان آپارتمانی، شمعدانی ها از جمله گیاهانی هستند که نیاز به هرس زیاد دارند. بنابراین هنگام نگهداری و مراقبت از شمعدانی ها باید هر 6 ماه یکبار برگ ها را هرس کنیم تا گیاه بتواند برگ های تازه بدهد و رشد خوبی داشته باشد. زمان هرس نیز نباید گلدان گل داشته باشد. بنابراین اواخر زمستان و اواسط تابستان نیز بهترین زمان برای انجام این کار است. گاهی نیز لازم است کمی از سر ساقه اصلی را کوتاه کنیم تا برگ های جدید شروع به جوانه زنی کنند.
تکثیرگل شمعدانی
بیشتر شمعدانیها میتوانند به راحتی از طریق کاشت قلمه در خاک، شن درشت، آب، پوده و یا سایر مواد مناسب، ریشه دهند.
یک چاقو یا قیچی تمیز و تیز را انتخاب کنید و حدود ده سانت از بالای ساقه و بالای گره برگ آن را قیچی کنید. همه چیز را به جز دو یا سه برگ از روی ساقه تمیز کنید.
ساقههای بریده شده را درون یک روزنامه بپیچید یا برای 24 ساعت در سایه قرار دهید تا انتهای ساقه چیزی شبیه به پینه بسته شود.
سپس ساقهها را درون گلدانی که خاکی مرطوب دارد قرار دهید و سپس آنرا به محلی گرم و در سایه ببرید و برای دو روز به حال خود رها کنید. بعد از دو روز گیاه را به جایی گرم و دارای نور غیرمستقیم منتقل کنید و خاک گیاه را مرطوب نگه دارید.