کاکتوس Cactus

  • نام علمیCactaceae

اگر به دنبال گیاهی هستید که کمی به فضای شما جذابیت ببخشد، پس برای منزل خود یک «کاکتوس» تهیه کنید. همه ما می‌دانیم که شرایط نگهداری کاکتوس خاص است و به همین دلیل، برای افرادی که زندگی پرمشغله‌ ای دارند، کاکتوس بهترین گیاه برای نگهداری است.

شرایط نگهداری گل کاکتوس

• نور

به عنوان یک قاعده کلی، بهتر است برای تشویق به گلدهی، کاکتوس خود را حداقل ۴ تا ۶ ساعت در برابر نور خورشید قرار دهید. با این حال، کاکتوس‌های جنگلی مانند کاکتوس بیابانی نمی‌توانند نور مستقیم و شدید خورشید را تحمل کنند.

گونه­ های خاردار، تیره و کرکی به نور آفتاب بیشتری نسبت به انواع صاف، نرم و برگ­دار نیاز دارند.

• دما

دمای مناسب برای نگهداری کاکتوس به فصل نگهداری نیز بستگی دارد، در فصل بهار و تابستان دمای 18 تا 35 درجه سانتی گراد مناسب می باشد و در فصل پاییز و زمستان 10 تا 20 درجه سانتی گراد برای آنها مناسب می باشد.

• آبیاری

کاکتوس‌ها به آبیاری منظم نیاز دارند تا در طول فصل فعال خود رشد کنند. فصل فعال این گیاهان معمولاً در بهار و تابستان است. بنابراین چه کاکتوس‌ها را در داخل خانه یا بیرون نگه دارید، هر بار که آنها را آب می‌دهید باید خوب خیس بخورند تا جایی که از سوراخ‌های کف ظرف تخلیه شوند.

در پاییز و زمستان، کاکتوس‌ها دوره خواب خود را طی می‌کنند. بنابراین در طول این مدت، برنامه آبیاری را به یک بار در هفته یا هر زمان که دیدید گیاه شروع به چروک شدن می‌کند، آبیاری را کاهش دهید تا از پوسیدگی ریشه ناشی از آبیاری بیش از حد جلوگیری کنید.

هرچقدر رطوبت محیط بالا باشد زمان آبیاری باید طولانی تر شود چون دمای بالا باعث خشک شدن سریع خاک گلدان خواهد شد. اگر شما هم در شمال کشور زندگی می کنید به علت بالا بودن رطوبت نیاز آبیاری کاهش پیدا خواهد کرد رطوبت کاکتوس تامین می شود، برعکس در جنوب کشور نیاز آبیاری به تناسب محیط نگهداری افزایش پیدا می کند.

• خاک

خاک کاکتوس شما باید زهکشی خوبی داشته باشد. پس یک خاک مخصوص گلدان کاکتوس را تهیه کنید. خاک خود را با افزودن مقداری شن و ماسه به قسمت کمپوست مخلوط کنید تا دانه‌ ای شده و خیلی فشرده نشود.

• کود دهی و تغذیه

کاکتوس‌ها به‌ویژه آن‌هایی که پرخار هستند، اگر دست‌کم یک‌بار در سال گلدان آن‌ها تعویض شود، نباید با مقادیر زیاد کود تغذیه شود. تغذیه زیاد، گیاهان را آبکی کرده و آن‌ها را مستعد پوسیدن می‌کند. در فصل تابستان به مواد غذایی بیشتری نیاز دارند و باید هر چند وقت یک بار کودهای غنی از پتاسیم و فسفر به‌ آن‌ها داده شود. از کودهای مخلوط و کامل می‌توان استفاده کرد. نیتروفسکا یکی از این کودها است که محلول رقیقی از آن نتایج خوبی داده است.

• گلدان

گلدان‌‌های سفالی، اغلب بر گلدان‌های لعاب‌دار، فلزی یا پلاستیکی ترجیح داده می‌شود. چون این گلدان‌ ها، منافذی برای تبادل هوا دارند. گلدان‌‌ها، باید پاک و گندزدایی شده و پیش از کاشت خشک شوند. گلدان، با اندازه مناسب باید استفاده شود. چون گلدان‌های خیلی بزرگ، رطوبت زیادی در خود نگه ‌داشته که برای کاکتوس مضر است. در گلدان‌های کوچک، ریشه آن‌ها در هم پیچ خورده و رشد آن‌ها متوقف می‌شود.

• هرس

کاکتوس ها به هرس خاصی نیاز ندارند.

تکثیرگل کاکتوس

تکثیر کاکتوس به روش کاشت بذر

تکثیر-کاکتوس به روش کاشت بذر، تنها برای کاکتوس هایی استفاده می شود که بذر دارند. میزان بذردهی این گیاهان نیز بستگی به نوع نگهداری آن ها دارد. به طور معمول اگر محیط نگهداری آن ها برایشان مساعد باشد بذر بیشتری تولید می کنند.

استفاده از پاجوش کاکتوس

استفاده از پاجوش کاکتوس روشی است که سرعت رشد بالایی نسبت به روش های دیگر دارد. کاشت پاجوش ها باعث می شود در گلدان جدید، گیاهی کاملا مشابه گیاه مادر را داشته باشیم. محل رشد این پاجوش ها در انواع کاکتوس ها متفاوت است. گاهی روی خاک، گاهی روی ساقه و گاهی روی برگ تشکیل می شوند.

قلمه زنی کاکتوس ها

قلمه زدن گیاه یکی از روش های تکثیر کاکتوس ها است. از آن جایی که رشد این گیاهان نیز بیشتر در فصل بهار و تابستان صورت می گیرد، بهترین زمان برای انجام این کار نیز در این دو فصل است. علاوه بر این سعی کنید از گیاهانی برای قلمه استفاده کنید که بیش از یک سال سن دارند.