بردو (Bordo)
مخلوط بردو قارچ کش و باکتری کش از گروه معدنی (مسی) است که با اثر حفاظتی طیف وسیعی از بیماری های گیاهی را کنترل می کند.
موارد مصرف در ایران
موارد مصرف ثبت شده مخلوط بردو در ایران شامل شانکر باکتریایی درختان هسته دار، غربالی زرد آلو، پیچیدگی برگ هلو، گموز مرکبات و پسته، پوسیدگی فایتوفترایی طوقه درختان می باشد.
بیماری گموز در مرکبات و پسته (Pistachio Phytophthora)
بیماری پیچیدگی برگ هلو( لب شتری) (Peach leaf curl)
لکه غربالی درختان میوه
شانکر سیتوسپورایی در درختان میوه (Cytospora canker)
سفیدک پودری خیار (powdery mildew)
میزان مصرف سم
محصول | بیماری | میزان مصرف |
---|---|---|
مرکبات | گموز | محلول 5 تا 10 درصد |
درختان میوه دانه دار و هسته دار | شانکر باکتریایی، پوسیدگی فیتوفترایی پیچیدگی برگ هلو | محلول پاشی به نسبت2- 1 درصد 5 تا 8 در هزار |
بادام | لکه آجری | 3 در هزار |
پسته | گموز | محلول 5 تا 10 درصد |
سبزی و جالیز | سفیدک پودری | 5 در هزار |
مکانیسم اثر سم
یون های مس بعد از اینکه جذب دیواره سلولی باکتری یا قارچ شدند به طور همزمان چندین روند فیزیولوژیکی درون سلول را متوقف می کنند و با ایجاد پیوندهای شیمیایی جدید پروتئین ها را می شکنند، کارکرد آنزیم ها را مختل می کند، در دروند حیاتی سلول ها مانند تنفس اختلال به وجود می آورد، فعالیت غشاء سلولی را کاهش می دهد و در نتیجه سبب مرگ سلول می شود؛
نکات
- مخلوط بردو نباید با سموم فسفره و کاربامات ها و نیز سمومی که در محیط قلیایی تجزیه می شوند مخلوط شود.
- مخلوط بردو بهتر است به صورت تازه در هنگام مصرف تهیه شده و بلافاصله مورد استفاده قرار گیرد.
- مخلوط بردو نباید با سموم فسفره و کاربامات ها و نیز سمومی که در محیط قلیایی تجزیه می شوند مخلوط شود.
- هلو به ترکیب بردو حساس می باشد.