کوپراکسی کلراید (Copper Oxychloride)

مخلوط بردو قارچ کش و باکتری کش از گروه معدنی (مسی) است که با اثر حفاظتی طیف وسیعی از بیماری های گیاهی را کنترل می کند.

موارد مصرف در ایران

کوپراکسی کلراید  که با نام اکسی کلرور مس شناخته می شود،  یک سم قارچ کش – باکتری کش  سیستمیک با اثرات حفاظتی است که برای کنترل طیف وسیعی از بیماری های درختان میوه سرد سیری, هسته دار, سبزی و صیفی جات, مرکبات, نخل ها و گردو مورد استفاده قرار می‌گیرد.

بیماری گموز در مرکبات و پسته (Pistachio Phytophthora)

بیماری پیچیدگی برگ هلو( لب شتری) (Peach leaf curl)

لکه آجری بادام ( Polystigma amygdalinum )

سفیدک داخلی جالیز (Pseudoperonospora cubensis)

آنتراکنوز گردو (walnut anthracnose)

لکه زاویه ای خیار (Pseudomonas syringae)

بادزدگی سیب زمینی (Phytophthora infestans)

آتشک درختان میوه دانه دار (Erwinia amylovora)

شانکر سیتوسپورایی در درختان میوه (Cytospora canker)

لکه غربالی درختان میوه

میزان مصرف سم

محصولبیماریمیزان مصرف
مرکباتشانکر باکتریایی لیمو

گموز

1 در هزار

دوغاب 1 درصد

درختان میوه دانه دار و هسته دارآتشک، شانکر باکتریایی

پوسیدگی فیتوفترایی

پیچیدگی برگ هلو

2 در هزار

5 در هزار

3 تا 5 در هزار

باداملکه آجری3 در هزار
پستهگموزدوغاب 5 درصد
گردوآنتراکنوز3تا 5 در هزار
سیب زمینیبادزدگی3 در هزار
سبزی و جالیزسفیدک درونی3 تا 3.5 در هزار

مکانیسم اثر سم

کوپراکسی کلراید قارچکش و باکتری کش حفاظتی بوده و به علت میل ترکیبی بالایی که با گروه کربوکسیل و آمین دارد با پروتئینها واکنش داده و به عنوان یک عامل بازدارنده آنزیم عمل می کند، این ترکیب جذب اسپورهای در حال جوانه زنی شده و تا زمانیکه غلظت آن به حد کشندگی اسپور رسید موجب نابودی آن میگردد، ولی عمده اثر ان در ممانعت از جوانه زنی اسپور و رشد قارچ است. اکسی کلررور مس سبب اختلال عمومی در متابولیسم سلولی و رسوب پروتئین ها می شود.

نکات

  1. این سم از جوانه زنی قارچ ها در گیاهان آپارتمانی جلوگیری می‌کند.
  2. فاصله آخرین سمپاشی تا برداشت محصول ۱۴ روز می‌باشد.
  3. سم پاشی دربهار هنگام تورم جوانه ها و بعد از ریزش کامل شکوفه ها
  4. در پاییز بعد از ریزش برگها سمپاشی صورت می‌گیرد.